A győzelem napja” néven számos országban tartanak megemlékezéseket az adott ország történelme szempontjából fontos csatákban vagy háborúban aratott győzelmek emlékére. Európa például május 8-án ünnepli a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert Németország hadserege az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben.
Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és a többi szovjet utódállam egy nappal később, május 9-én ünnepli ezt a napot, ugyanis a Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot 1945. május 8-án írták alá, ami közép-európai idő szerint május 8-án 23:01-kor lépett életbe, de ekkor Moszkvában már május 9 volt. 
Ezért náluk kilencedikén tartják a felvonulást, amire a lakosság minden évben nagy erőkkel készül, és elképesztő módon öltöztetik harcjárműnek autójukat. 
Az oroszok tankot építenek az autókból! 3
Az oroszok tankot építenek az autókból! 4
Az oroszok tankot építenek az autókból! 5
A civilek mellett az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői is felvonulnak ilyenkor a Vörös téren, amiről rendszerint videó is készül. 

Az oroszok tankot építenek az autókból! 6