Alighanem akkor telt be a pohár New York város új polgármesterénél, a Central Park konflisait elektromos taxikkal kiváltani szándékozó Bill de Blasiónál, amikor a napokban egy orvosnő sétált be egy hívásra száguldó mentőautó kerekei alá: a város vezetése mindenesetre elhatározta, hogy vasszigorral sújt le az úttesten tilosban átkelő gyalogosokra, hogy véget vessen az egyre rosszabb gázolási statisztikáknak. 

Ennek a kampánynak azonban nem várt következményei is vannak, amint arról a 84 éves Kang Wong is mesélhetne. 
Az öregúr vasárnap kora este többedmagával sétált át – szabálytalanul – egy széles, forgalmas kereszteződésben (Broadway és 96. utca sarok), amikor egy rendőr lépett hozzá, és közölte vele, hogy 250 dollárra (55 000 Ft) megbírságolja. Az onnan alig egy sarokra lakó nyugdíjas a szemtanúk beszámolója szerint ekkor a felszólítás ellenére továbbindult, majd amikor a feljelentést körmölő rendőr utána nyúlt, ellökte annak kezét. 

A szemközti bank előtt dulakodott a nyugdíjas a rendőrökkel

Ekkor “mintha a földből is rendőrök nőttek volna ki”, számos egyenruhás vette körül az öregurat, akit hamarosan felrepedt arccal, zilált állapotban kísértek egy közelben álló rendőrautóhoz. 
Idén már három halálos gázolás történt ebben a városrészben. Legutóbb múlt vasárnap hajnalban egy fiatal orvosnőt ütött el egy hívásra igyekvő mentőkocsi, alig pár száz méterre a 12 órával későbbi incidens helyszínétől. Január tizedikén két, egymástól független balesetben egy hetvenhárom és egy kilencéves gyalogos veszítette életét, amint átkeltek az úton. 
Wong úr ügyvéd fia nem nyilatkozott az ügy körülményeiről, így azt sem lehet tudni, hogy az idős gyalogos beszélt-e egyáltalán angolul.

Önkéntesek járdafestéssel emlékeznek a január 10-én elgázolt, 73 éves Alexander Shearre