Ron Martin mintegy tíz alkalommal tett panaszt lakóhelye, a Texas állambeli Frisco rendőrségén amiatt, hogy szerinte a rendőrök etikátlan és főleg veszélyes módon mérnek sebességet a helyi autópálya-szakaszon: “Beállnak a hirdetőtáblák mögé, kivilágítatlan motorkerékpárokkal mérnek a lemenő nappal szemben…” 

Egy idő után a férfi megelégelte a szélmalomharcot, és úgy döntött, saját kezébe veszi az ügyet. Táblagyártó vállalkozóként nem állt nehezére elkészíteni egy “Rendőrök az úton” feliratú táblát, amivel kiállt a kétszer három sávos autópálya középső elválasztó sávjára. 

Szokta figyelmeztetni autóstársait a traffipaxra?

 • Minden esetben
  78%
 • Csak ha szimpatikusak
  10%
 • Nem, az utakon mindenki a maga ura
  7%
 • Nem, én traffipaxozni szoktam
  4%

Szokta figyelmeztetni autóstársait a traffipaxra?


A figyelmeztetés hatásosnak bizonyult: az autósok lelassítottak, sőt, néhányan ki is integettek a rejtőzködő rendőröknek. Ez felkeltette a gyanújukat; hamarosan megérkezett egy járőrkocsi, és Martint bilincsben vitték el, annak ellenére, hogy a texasi törvények nem tiltják a sebességmérésre történő figyelmeztetést (nem úgy, mint például Arizonában, ahol egy barátságos villogás is bajba sodorhatja az embert.) 
A rendőrök mégis jogszerűen jártak el: Texasban ugyanis külön engedély nélkül kizárólag magánterületen tarthatnak fel hirdetőtáblát az emberek. Ez esetben Martint “szendvicsembernek” tekintették, és ilyen formán letartóztatták. 
A férfi saját elmondása szerint egyetért a sebességméréssel, és örül a rendőri jelenlétnek, de nem ebben a formában. Állítja, hogy mivel nem üzleti vállalkozást hirdetett, csupán tájékoztatott, a rendőrség a szólásszabadsághoz való jogában korlátozta. Egy floridai bíróság egyébként ugyanerre a véleményre jutott egy 2012-es ügyben, de ez a legkevésbé sem kell, hogy befolyásolja a texasi hatóságokat.
Az október végén letartóztatott férfi ügyében előzetes meghallgatására ezen a héten került sor; a tárgyalást február végére tűzték ki.