Steve Whitcomb és lánya, Katie szoros, napi kapcsolatban voltak – részben azért, mert közösen vezették a családi vállalkozást, részben mert Steve és felesége amikor csak tudott, besegített a fiataloknak, és vigyáztak Katie és férje, Liam három (2, 4 és 9 éves) kislányára. 

Idén 24-én reggel is náluk kezdte a napot a harminc éves Katie – úgy volt, hogy csak meglátogatják a nagyszülőket, ám a nagymama rábeszélte lányát, hagyja náluk az unokákat, majd ha végzett a dolgával, visszamegy értük. 
Alighanem ennek a döntésnek köszönheti életét a három kisgyerek. Katie autójában ugyanis néhány órával később, a szülei otthonától alig másfél kilométerre hátulról belerohant egy kisteherautó – a sofőr megpróbálta elkerülni az ütközést, és ez majdnem sikerült is neki, épp csak a terepjáró jobb hátsó sarkát találta el. Ezzel viszont átlökte a szembejövő sávba a fiatalasszony kocsiját, ahol az frontálisan ütközött egy platós teherjárművel. 
A két haszonjármű sofőrje gyakorlatilag sérülések nélkül megúszta a szörnyű láncbalesetet, ám Katie (aki alighanem kanyarodni akart, ezért lassított le a kereszteződésben) azonnal életét veszítette. 
Steve Whitcomb, aki emberemlékezet óta önkéntes tűzoltóként dolgozik a városban, az elsők között ért a helyszínre. 
Ő emelte ki az autóból az összeroncsolódott testet; és csak pár másodperc múltán fogta fel, hogy saját halott lányát tartja a karjában. 
Katie nem csak a munkában, hanem tűzoltói feladataiban is apja mellett állt; az önkéntes egylet parancsnoka elmondta, a harmincéves nő rendszeresen segítette munkájukat, gyűjtéseket szervezett, ételt-italt hozott a mentések helyszínére. 
A három kislánynak december 25-én reggel (a hagyományok szerint Észak-Amerikában ekkor bontják az ajándékokat) mondták el, hogy édesanyjuk nincs többé.
Az előzetes rendőrségi vélemény szerint egyik érintett jármű sem lépte át a megengedett sebességet, a sofőrök nem fogyasztottak alkoholt.