Amint annak idején megírtuk, múlt héten pénteken egy középkorú férfi hosszas ámokfutás után súlyos balesetet szenvedett, majd amikor kiszállt az autóból, látszólag minden ok nélkül agyonlőtték. 

A férfi édesapja, aki élőben nézte végig az eseményeket, elmondta a Los Angeles Times-nak, hogy miért történt mindez. 
A nyolcvan éves William Beairdet pánikban hívta fel a fia: “Nem csináltam semmi rosszat, mégis üldöznek!”. Beaird ezután bekapcsolta a televíziót, ahol élő adásban látta, hogy a rendőrség egy, a fiáéhoz hasonló sportkocsit kerget végig Los Angelesen. 
“Megkértem, hogy álljon meg. Azt mondta, rendben, de aztán tovább hajtott” – emlékszik vissza a tragikus estére az idős férfi. Elmondta, hogy fia háborús veterán volt, akit agydaganattal műtöttek, és az operáció következtében súlyos paranoia alakult ki nála. Minden bizonnyal ez késztette arra, hogy a rendőrök elől meneküljön. 
Mr. Beaird, aki maga is katona volt, ezután rettegve nézte végig, ahogy a képernyőn az autó – mert mindvégig abban bízott, hogy hátha a televízióban egy másik ámokfutót mutatnak – összetörik, majd a vezető kiszáll a roncsból (“úgy nézett ki, mint a fiam, de nem voltam benne biztos”), látszólag ok nélkül futni kezd, majd összeesik. 
Amikor azonban ezt követően fia már nem vette fel a telefont, nem maradt reménye, amibe kapaszkodhatott volna. 
A rendőrség közben elkezdte a belső nyomozást a rendőrfőnök szerint “rendkívül nyugtalanító” ügyben. Az első információmorzsák arra engednek következtetni, hogy a férfit körülvevő rendőrök egyike kilőtt egy “babzsák-lövedéket” (a megcélzott személyre súlyos ütést mérő, de nem halálos lövedéket), kollégái pedig a lövés hangját hallva tüzelni kezdtek. A rendőrfőnök elmondása szerint az első lövést leadó rendőr nem a protokoll szerint járt el, ezért őt és további két kollégáját a nyomozás végéig felmentették a munkavégzés alól.

William Beaird most húszmillió dolláros (4,4 milliárd Ft) kártérítési pert indított a Los Angeles-i rendőrség ellen. A családot képviselő ügyvéd, aki már több rendőrségi lövöldözéses ügyben nyert pert, a következőket mondta. “Általában a rendőrségi vallomásban olyasmiket hallhatunk, hogy ‘fegyver volt nála’, vagy ‘a zsebéhez kapott’. Itt azonban mindenki láthatta a televízióban, hogy semmi ilyesmiről nem volt szó.”

A nyomozást vezető rendőrtiszt elmondta, hogy az intézkedő rendőrök “attól féltek, hogy az autós kárt tesz ártatlanokban.” Nem csoda, hogy aggódtak: augusztus első napjaiban egy ámokfutó behajtott a Los Angeles-i tengerparti sétányra, és mintha szándékosan vadászott volna az emberekre, tizenkét járókelőt gázolt el. Ezek egyike, egy nászúton lévő olasz fiatalasszony, belehalt sérüléseibe.