“Egyszer mindannyian rájövünk, hogy amíg élünk, minden lehetséges. Még a lehetetlen is, akár az is, hogy meghalunk. Akkor billen meg az egész, mikor sebet ejt rajtunk az életünkre igényt tartó halál. Érkezéséig a halandóságunk csupán fantazmagória. Olyasmi, amiről beszélünk, amiről ugyan tudunk, de a halállal való szembesülés pillanatáig elhessegetjük magunktól.” – Nagy Bandó András
A Karinthy-gyűrűs humorista bizony nem csak abban jó, hogy mosolyt csaljon arcunkra, hanem filozófiai mélységeben tud beszélni, írni hétköznapi dolgokról, esetünkben földi létünk végéről, azaz a halálról. Nem hiába kapta meg a nívós kitüntetést, ezen cikkünk felütéseként kölcsönvett gondolatainál keresve sem találhattam jobbat. Ugyanis mai témánk azokról az autókról szól, amelyekkel utolsó utunkat tesszük meg a Föld nevű bolygón.

A törtnet

A halottaskocsik alapja közép- vagy felső kategóriájú személyautó szokott lenni, melyet az erre szakosodott karosszéria-építő cégek építenek át, hasonlóan a nyújtott limuzinokhoz. Az átépítés során megnövelik az alvázat és elvégzik a szükséges átépítéseket a karosszérián, ami nem csak annak hosszabbítását jelenti, hanem a szükséges egyéb ilyen célú kiszolgálóeszközök (pl. koporsómozgató-mechanika) és számos egyéb díszítőtartozék (pl. krómozott szegélyek, függönyök) felszerelését is.
Az alapjárművek változatosak, de rendszerint a már eleve hangsúlyosabb típusokból kerülnek ki a halottaskocsik, jellemzően Cadillacek, Lincolnok, Mercedesek, Jaguarok, Daimlerek, Fordok, BMW-k, Volvók és a Bentley-k, de például Chrysler 300C-ből és Maserati Quattroportéből is készült már ilyen jármű. 
Itthon leginkább Volvo és régi Mercedes-Benz típusokat látni legtöbbször, de elterjedtek a Ford (Granada, Scorpion), Opel (Omega B) és Rover (827 SI) modellek is a temetők környékén a szomorú eseményen. Azonban minden kultúrában mások a szokások, persze a lényegen nem változtat, de nézzünk pár példát!

A múlt 

A múlt század elején a halottaskocsik valóban kocsik voltak, egészen pontosan lovasfogatok, amelyek szépen díszített, körbeüvegezett szerelvényt húztak. 1907-ben Párizsban elkészült az első elektromos koporsószállító autó, 1909-ben pedig az Egyesült Államokban már benzinmotoros megoldásokkal álltak elő, melyek csak a húszas években nyertek igazán teret.

Japán

Japánban a hagyományok találkoznak a modern kor vívmányával. A limuzinokból, vagy hazai gyártású pickupokból készülő modellek rakterére buddhista templom kicsinyített mását építik fel, és ebben szállítják a koporsót.

Európa

A tradicionális angol XJ arányai a londoni taxikra emlékezeteznek.
A legismertebb angol halottaskocsi a Woodall Nicholson cég Daimler-átalakítása.
1964 Mercedes 220SE egyenesen Olaszországból.

Amerika

Amerikában eltérő szokások szerint alakítják át a kizárólag hazai gyártmányú modelleket. Azonban a típusok méretben ezúttal nem nőnek európai rokonaik fölé, sőt kevésbé fényűzőek és egyediek.

Igazi klasszikus Los Angelesből, 1954 Eureka Cadillac

Különlegességek

Mercedes buszból is készítettek már halottas autót.

Lech Kaczyński néhai lengyel köztársasági elnök koporsóját szállító Maserati Quattroporte halottaskocsi.
Bizony, vannak akik, annyira imádták a motorokat, hogy koporsójukat is kétkerekű jármű szállítja.

A legdrágább

Luxust kínál az utolsó útra a Biemme Special Cars. A világ legdrágább halottaskocsiját egy Rolls-Royce Phantom átalakításából készítették. Pontos összeget nem közölt a kocsi áráról az építő, csak annyit hogy körülbelül félmillió euró, azaz 144 millió forint. 
A Phantom Hearse B12 néven futó autó érdekessége, hogy nemcsak az első üléssort tartották meg, de a hátsókat is, ahová ráadásul továbbra is előre nyíló ajtókon lehet beszállni. Csak ezt követi a 234 centis koporsórekesz. A kiegészítő részeket az alap autó karosszériájához hasonlóan alumíniumból készítették. Megmaradt az 6,75 literes V12-es benzinmotor és a szintszabályozós légrugózás is. 

A jövő 

Amennyiben még akkor is gondolunk a környezetvédelemre, ha már nem vagyunk az élők sorában, egy japán cégnek erre is van alternatívája. Megtervezték a 2010-es Toyota Prius alapjaira épített szállító autót. Egyelőre még csak a piackutatás stádiumban járnak, de az autó ára átszámítva durván 17,6 millió forint lenne.