Mindenki ismeri a mondást, amivel akkor szoktak ócska közhelyként dobálózni, mikor valaki otthon felejti az iratait: “Az autó benzinnel megy, nem jogsival.” Abban a pillanatban lehet nagyon tökös megjegyzés, de mikor a rendőr a következő sarkon kiint minket a forgalomból, és nincs nálunk a vezetői engedély, arcunkról gyorsabban olvad le a mosoly, mint Egervárinak a történelmi 8-1 után.
Vannak azonban piszkosul szerencsés emberek, akik nemhogy pár igazoltatást úsztak meg büntetés nélkül, mert nem volt náluk a jogsi, hanem már több évtizede engedély nélkül vezetnek. 
A napokban történt az egyik ilyen eset az Egyesült Királyságban, Birmingham közelében, amikor rendőri ellenőrzésbe futott emberünk. Kiderült, hogy az általa használt járművön nemhogy biztosítás nem volt évek óta, de a férfi már 40 éve vezet jogosítvány nélkül. Autóját azonnal lefoglalta a Central Motorway Police Group (Központi Autópálya-rendőrség), az engedély nélküli vezetést pedig nagyon komolyan veszik a brit hatóságok, így az úriembert ezer font bírság (347 ezer forint) befizetésére kötelezték. Emellett jó néhány évre eltiltották attól, hogy hivatalos tanfolyamon szerezzen jogosítványt.
163 évet vezettek jogsi nélkül 1
163 évet vezettek jogsi nélkül 2

163 évet vezettek jogsi nélkül

163 évet vezettek jogsi nélkül

163 évet vezettek jogsi nélkül 7
163 évet vezettek jogsi nélkül 8
163 évet vezettek jogsi nélkül 9
163 évet vezettek jogsi nélkül 10
Fotó megosztása:
163 évet vezettek jogsi nélkül 11
Az eset persze koránt sem egyedi, akadnak szép számmal rekorderek. Év elején például szintén egy brit férfi bukott meg Ausztriában. Az 54 éves, magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező angolt Linzben állították meg, és az ellenőrzés során kiderült, hogy a brit jogosítvány, amelyet átnyújtott a rendőröknek, hamisított volt. Az autós beismerte a rendőröknek, hogy a dokumentum nem igazi, és azt is elmondta, hogy már mintegy három évtizede nincs vezetői engedélye. 
163 évet vezettek jogsi nélkül 12
2010-ben pedig, a téli hónapokban szintén két engedély nélkül vezető bukott le. Egyikük egy 43 éves svéd férfi volt, akit Magyarországra tartva kapcsoltak le Németországban. A hatvanéves szabályszegő nem tudott járművezetői engedélyt felmutatni, amikor német rendőrök ellenőrzésre megállították Nürnberg térségében. A nürnbergi rendőrök svéd kollégáikhoz fordultak, akik megerősítették, hogy az illető nevén nincs jogosítvány. Erre a svéd férfi elismerte, hogy már 43 éve vezet engedély nélkül. A rendőrök elvették a jármű slusszkulcsát a svédtől, aki kénytelen volt tömegközlekedési eszközzel folytatni az útját.
Másikuk a 73 éves nyugdíjas sofőr, aki ötven évnyi balesetmentes és jogosítványmentes közlekedés után, Berlinben hajtott neki egy 22 esztendős nő autójának, majd még további két járműnek. A karambolban megsérült a férfi 72 éves utasa, aki kórházba került. Másnak nem esett baja. 
163 évet vezettek jogsi nélkül 13
Egy szó mint száz, nem érdemes ilyen dologgal rizikózni, hiszen a törvény keze előbb-utóbb mindenkit utolér. Aki vezetni szeretne, tegye le szépen a vizsgát, hiszen sokkal nagyobb bajba is kerülhet ezzel, minthogy megbírságolják. Gondoljunk csak bele, egy komoly testi sérülést okozó balesetbe jogsi nélkül. Büntetésképpen a minimum a maximum, amire számíthatunk.