Amikor John McKinnon, egy skóciai bérautós vállalkozás sofőrje a napokban elment begyűjteni egy kiadott furgont, sejtelme sem volt, hogy hamarosan egy olyan kalandba keveredik, ami könnyen csúnya véget érhetett volna. 

Miután beszállt az ügyfelek által átadott teherautóba, orrát cannabis-szag csapta meg. Nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget, amikor azonban a cég udvarán leparkolta az autót és a szokásos szemlére kinyitotta a rakteret, majdnem hanyatt esett a meglepetéstől: kenderrel megtömött szemeteszsákokkal volt tele az autó. 
Remegő kézzel tárcsázta a rendőrség számát, lélekben felkészülve arra, hogy bármikor visszajöhetnek az elveszett áruért a bosszúszomjas kliensek. Legnagyobb meglepetésére azonban a rendőrségi diszpécser szitkozódni kezdett – Valakit piszkosul se…be fognak ezért rúgni! 

Amikor a rendőrség – másfél órával később! – végre kiérkezett a helyszínre, kiderült, miért volt ideges az ügyeletes: a furgont bérlő férfiak nem bűnözők, hanem civil ruhás rendőrök voltak, akiknek egy jelöletlen teherautóra volt szükségük ahhoz, hogy rajtaüssenek egy kenderültetvényen és begyűjtsék a bizonyítékot. Az akció sikeresen lezajlott, ám a zsákmányról megfeledkeztek a rendőrök, akik sem bocsánatot nem kértek a kellemetlen helyzetbe hozott férfitól, sem meg nem köszönték a segítségét. 
“Dühös vagyok rájuk. Bele sem merek gondolni, hogy magyaráztam volna ki magam, ha a telepre visszafelé jövet megállít a rendőrség” – mondta a férfi, aki bölcsen nem részletezte a rendőrségnek, honnan ismerte fel kapásból a kender szagát…
A The Guardian című napilap pontosan egy hónappal ezelőtt közölt cikke szerint a marihuána legalizálása évente 1,25 milliárd fontos (440 milliárd Ft) bevételt jelentene a brit államkasszának, részben az adóbevételek, részben az elmaradt rendőrségi, bírósági és büntetés-végrehajtási költségek miatt.