Akadt egy videó pár napja, ami felkeltette érdeklődésem egy igazán extrém, és nem veszélytelen sportággal kapcsolatban. Ez a “motorral menjünk fel a hegy meredek oldalán”, amolyan siratófalmászás.
Ki mit gondol, honnan származik ez a csoda jó hétvégi program? Hát persze, hogy az Egyesült Államok a szülőhely. Minden évben Montanában rendezi meg a falmászók éves buliját Amerika egyik legrégebbi motoros klubja, a Billings Motorcycle Club (BMC). Ők birtokolják a hegyet, a környező 900 hektárt, így van elég placc a versenyzőknek, rajongóknak. Az őrület nem a hotrodokat szülő ’50-es évek, vagy az izomautók dohogásától hangos ’60-as évek szüleménye, sokkal korábban próbálkoztak már a kétkerekű hegymászással. 
Már közel 100 alkalommal rendezték meg a Great American Championship Trophy Motorcycle Hill Climb elnevezésű versenyt. Amiből a helyiek igazi kis fesztivált csináltak az évek során. Manapság már 10 000 vendég nézi, ahogy vérrel teli pucával megáldott motorosok küzdenek a hegyoldallal, – ami néhol teljesen függőleges – és próbálnak a csúcsra jutni, miközben a még bátrabb klubtagok, mint “versenybírák” kötélen lógva próbálják menteni a menthetőt, ha épp arra van szükség. Ha megunták a lefelé bukdácsoló rongybabák látványát, légkondicionált sátrakban lehet kifújni a fáradt gőzt. A belépő mindössze 10 dollár elővételben, tehát ha valaki arra jár, érdemes benézni.
A 2012-es “verseny” videója
Természetesen nálunk Európában is megvetette a lábát a szórakozás ezen formája, de az amerikaiak teli tüdőből hirdetik, hogy Billings bizony ennek az őrületnek a központja, és csak az lehet igazi ász, aki feljut az egyszerűen csak rémálomnak nevezett hegyoldalon. 
A mászásra használt gépek persze messze maguk mögött hagyták a gyári technikát, bitang hosszú hátsó villa, és bányagép ihlette abroncs járul a falmászók megsegítésére, illetve akadnak kétkerék meghajtású gépek is.
Itt pedig egy piszok nagy bukás egy nitróval megtuningolt Harleyval.