Az ausztrál autós kultúra számunkra tényleg olyan mintha ők ott lent délen fejjel lefelé lógva kicsit megbuggyantak volna. Furcsa, és csodálatosan érthetetlen. Az amerikaiakhoz képest még nagyobb dicsfény övezi a platós vasakat, és a gumifüstölést. Sőt, ez a kedvenc hobbijuk. Kifejezetten erre a célra rendeznek hatalmas hepajokat, ahol mindenki vaskos korommal szívhatja tele tüdejét.

Így érhető, hogy ők tartják a gumifüstölés világrekordját, amit pár napja újra megdöntöttek, biztos, ami biztos alapon.


A Guinness-szabályok szerint legalább 30 másodpercen át kell füstöltetni a kerekeket, ami sikerült is a canberrai autósoknak. Az eseményt tízezren csodálták, bár sokat nem láthattak belőle a füsttől. Hallani viszont hallhattak jó sok durranást, mivel legalább 30 abroncs robbant szét, egy-kettő pedig lángra is kapott.


A rekordnak megvolt az ára, mivel olyan gumikat használtak hozzá, amelyekből csupán egy 100 ezer forintnyi összegbe kerül. Ennek legalább a 138-szorosa – autónként két abroncs – ment füstbe. “Kimondottan ausztrál rekord. Azt hiszem, ha a világon másutt született volna, az ausztrálok megsértődnek” – idézte Chris Sheedy Guinness-rekord ellenőrt a The Australian című lap.

forrás: MTI