Az oroszok tudnak élni! Nálunk csak ekét húznak a Belarus traktorok, odaát meg fesztivált rendeznek a gépesített földtúrók előtt tisztelegve!

Az oroszok tudnak élni! Nálunk csak ekét húznak a Belarus traktorok, odaát meg fesztivált rendeznek a gépesített földtúrók előtt tisztelegve!

Akárcsak az oroszoknál nálunk is minden második traktor Belarus, azaz MTZ, ahogy jobbára emlegetik a kocsmapult kultúrkörökben. Igénytelen, egyszerű de megbízható szerkezetek, pont ezért vannak még mindig talajon itt nálunk is. Keserves kenyér ilyennel túrni a földet álló nap, legyen az az Alföld vagy Kurszki csernozjom.
Ezt a monoton napi mókuskereket törik meg az oroszok olyan rendezvénnyel, mint a traktorverseny! Ráadásul nemzetközi, így ukránok is jöhetnek. Végül, ha összegyűlt a tömeg (15.000 ember), kezdetét veszi a hepaj, ahol olyan dolgokat művelnek traktorral, amit máskor sohasem. Másfél méteres vizesárkokon kelnek át, gyorsulnak és kötélhúznak, közben törik a kerék, fogy a sör, tetőponton a hangulat. Szó sincs precíziós szántásról, és egyéb ilyen, sznoboknak való versengésről!

A gépek harci díszben, telematricázva indulnak csatába, van aki sötétített ablakokkal és dísztárcsákkal is emeli a hangulatot! A tuning alap, a teljesítményt nagyobb turbókkal és egyéb motorgyilkos eszközökkel fokozzák, nem ritkán 50 km/h-s végsebességet elérve.

A domboldalakon feltűnik néhány páncélos is, és végül megejtik az elengedhetetlen kommandós bemutatót, ami az oroszoknál már az óvodai évzárón is kötelező program.

Hogy igazán át tudjuk élni a rendezvény atmoszféráját, kikukáztam egy videót, igazi talpalávaló orosz muzsikával. (Ami nagy valószínűséggel traktorokról szól)