Laikusként azt hihetnénk, hogy a gyorsulás pofonegyszerű valami. Negyed mérföldön kell csak egyenesen haladni, a felvillanó lámpafényekre rajtolva.

Ám ez messze nem fedi a valóságot. Akik beteszik a hátsó fertályukat az ördög ezen pokoli játékszerébe, azok az életükkel játszanak. A versenyág csúcsán a Funny Car kategóriában olyan fizikai hatások érik az emberi testet amitől még egy sokat tapasztalt vadászpilóta is elismerően morzsolgatná a bajszát.

Mi is az a Funny Car?

Gyorsulási bajnokság, pontosabban annak egyik osztálya, de itt nem a nálunk megszokott széria közeli gépek csatájára kell gondolni, hanem a látványos törésekről is elhíresült Drag szörnyekre. A karbonból készült borítás szériamodelleket idéz, az erőforrás tuningolását pedig szigorú szabályok közzé szorították. Csak V8-as motorokat lehet használni. A Chrysler 426-os Hemi blokkja a legnépszerűbb(mi más?), a pokoli teljesítmény tehát máshol keresendő, mégpedig az üzemanyagban, és annak fogyasztásában. Egy futamon, bemelegítéssel, 1/4 mérfölddel 15 gallon (57 liter) üzemanyagot esznek meg a Funny Carok. Bár a beszürcsölt üzemanyagnak nem sok köze van a benzinhez, 85-90% nitrometán, 10-15% metanol. Ez körülbelül írd és mondd 8000 lóerőre, és 9500 Nm nyomatékra elegendő. Habnak a tortára még élvezhetjük a kellemes 6G körüli gyorsulást is. Igen még valami, a gyorsulás 0-330 MÉRFÖLD/órás sebességre (530 km/h)! 4.6 másodperc.


Ha belegondolunk, ennyi idő alatt egy tisztességes galambot nem tudunk elengedni, a tudatos cselekvésekről már nem is beszélve. Aki ilyen kategóriában versenyez, az valószínűleg könnyed hahotával röhög a heroin-kokain mámort mesélő embereken, ennél nagyobb adrenalinfröccsöt a földön nemigen kapni.

Most már kicsit ráhangolódva jöjjön az a videó, amiért az egész post született. A belső kamerás felvételek megunhatatlanok, és sok hasznos információval szolgálnak. Gyorsulási versenyeken ritkán készülnek jó felvételek, ez az eset azonban más. Nappali fény, HD kamera, ami véletlenül egy balesetet rögzített. “Csak” 1600 lóerős autóról van szó, de így is félelmetesek a képsorok, eszeveszett tempóval rugaszkodik el a gép, álló helyzetből. Ami még félelmetesebb a baleset maga, látni, hogy a pilótának esélye sem volt reagálni. A hatalmas szilárdságú bukókeretnek hála, a legtöbb esetben nincs fizikai sérülés. Az igazi nagy ellenfél a tűz, ami a forró motor és kifröccsenő üzemanyag hatására fél másodperc alatt pokollá változtatja a környezetet.

Mégis vállalják a halálos baleset kockázatát, amit tényleg csak a droghoz hasonlítható  mámor és függőség magyarázhat. Idén már ketten ( Neal Parker, Mark Niver – mindketten a fékezőernyő hibája miatt) vesztették életüket az Egyesült Államok versenysorozatában…