A Rurh-vidék mindennapi életet megjelenítő, Still-Leben elnevezésű fesztivál abba a programsorozatba illeszkedett, amelyet Essen Európai Kulturális Fővárosaként szervezett.

A rendkívül sűrű forgalmat lebonyolító autópályán a szervezők szerint még a legnagyobb dugókban sem lehet annyi embert látni egyszerre, mint most vasárnap. A lezárt hatvan kilométeres részt csak gyalog, kerékpárral vagy görkorcsolyán lehetett megközelíteni, de az érdeklődés akkora volt, hogy időről időre torlódás alakult ki a bejutásnál.

Az úttesten húszezer asztalt toltak össze egyetlen asztallá, amely mellett tízezrek foglalhattak helyet. A szervezők állítása szerint soha még a világon nem alakítottak ki ilyen hosszú asztalt.
Az ünnepségen éppúgy megjelentek a vidék színházi társulatainak és tánccsoportjainak a képviselői, mint a különböző szakmákhoz és baráti körökhöz tartozók, köztük méhészek, sakk-klubok tagjai, futballszurkolók. Voltak, akik az “asztalsávban” ünnepelték születésnapjukat. A mulatság előreláthatóan a hajnali órákig tart, az autópályát öt órakor tervezik újra megnyitni.