Röviden – BMW iX
Mi ez? A márka második tisztán elektromosnak tervezett autója a legfrissebb elektromos hajtáslánccal, 326, vagy 523 lóerővel, és elképesztő utastérrel
Mit tud? A nagyobbik akkumulátorral akár 630 kilométeres hatótávot WLTP-érték szerint, remek vezetési élményt, különleges hangulatot és luxuskategóriás hangszigetelést
Mibe kerül?  28 749 898 forintról indul az xDrive40 és 34 749 897 forintról az xDrive50
Kinek jó? Akik elsősorban egy kényelmes, majdhogynem luxuskategóriás elektromos autót keresnek, nem pedig BMW-t

Más lesz a BMW a jövőben, mint ahogyan ismerjük. Nem valószínű, hogy minden téren megválnak a márka identitásától – a sportautók maradnak még egy darabig – a felsőbb kategóriákban és az SUV-k között, pláne az elektromos modelleknél már más szempontok fognak érvényesülni, nem a vezetési élmény.

Megérkezett az iX, a jövő BMW-inek első igazi hírnöke, és tökéletesen látható rajta, mi lesz a fontos. Technikai finomságok, műszaki megoldások, közvetlen kommunikáció a hajtással, a futóművel, az úttal? Nem. A BMW iX már csak a luxusról szól, a minőségről, az autóban létről, utazásról, és messze nem a vezethetőségről. Menni is tud, ha kell, de teljesen megfeledkezik benne a sofőr, mit is vár el egy BMW-től. Amit pedig kap, attól csak megszeppenve ül a bódulattól.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 1
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 2

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 43
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 44
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 45
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 46
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 47
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 48
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 49
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 50
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 51
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 52
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 53
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 54
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 55
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 56
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 57
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 58
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 59
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 60
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 61
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 62
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 63
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 64
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 65
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 66
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 67
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 68
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 69
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 70
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 71
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 72
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 73
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 74
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 75
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 76
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 77
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 78
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 79
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 80
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 81
Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 82
Fotó megosztása:

Külső

Azt gondoltuk, nem lehet jó magyarázat az iX formatervére. Pedig van, csak nehéz elhinni, hogy a külsőt ennyire alárendelik a belső tartalomnak. Mert a mögöttes koncepció alapja a tökéletes beltér kialakítása volt, minden más forma, arány ahhoz igazodik. Ezért tűnhet a BMW-k között is most nagyon furcsának az iX, és élőben is kicsit idegen ez a világ még.

Vékony ledes lámpák elöl, nagy letisztult lemezfelületek az autó minden oldalán és egészen új részletek, amik külön-külön őszintén jól mutatnak. A süllyesztett kilincsek a rózsa arany kerettel, vagy a hátsó oszlop dizájnja, de nálam még a nagy vesék kitöltése is fekszik, szép megoldás. Hogy miért van szükség ekkora vesékre? A dizájnerek szerint képzeljük el kisebbekkel, na, ugye. Ebben a helyzetben ezeknek ott a helye, akkor is, ha funkciójuk nincsen.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 83

Szenzorok vannak a fűtött vesék mögött, a fényes fedlap öngyógyító, nem karcolódik

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 84

Az arany részletek nagyon érdekessé teszik a dizájnt

Olyan szempontokat vettek figyelembe a dizájnnál, amikre nem is gondolnánk. Az első-hátsó parkoló kamerák mosója például rejtett, elöl a lencse mellett egy észrevehetetlen kis ajtó mögött bújik meg, hátul pedig az embléma propeller része ugrik ki és mossa le az embléma fekete keretébe rejtett kamerát. Érdekes, hogy ezek nem mechanikai alkatrészek, a mosószer érkezésekor a nyomás löki ki az ajtókat, majd csukódnak vissza maguktól.

Bár a vese alakú hűtőmaszk haszontalannak tűnik, messze nem az. Radarokat, érzékelőket rejt, amik így láthatatlanok, és a plexilapban fűtőszálakat is elhelyeztek, így télen sem fagy le. Ráadásként nem karcolódik az anyag, hő hatására “begyógyul” a felület, elég, ha napon áll pár órát, hajszárítóval pedig másodpercek kérdése csak.

Nem kaphat matt fényezést az iX. Bár a BMW-nél ez dívik és jól is állna neki, az utastér zajszintje miatt ezt az opciót kizárták. Állítólag annyival jobban susog a matt fényezés, hogy itt nem engedhették meg. Ez a helyzet kritikus volt a fejlesztésnél, a prototípusokban tökéletesre hangolták a zajszintet, amikor lekerült róluk az álcázás, kezdhették a finomhangolást, mert az iX utasterében az a pár mikronos vastagság, amit a fólia adott a karosszériaelemeknek, már mérhetően megváltoztatta a zajt odabent.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 85

523 lóerős és 765 Nm nyomatékú az erősebb hajtáslánc

Belső

Minden autónál fontos a beltér, az iX koncepciójában pedig ez volt a legfontosabb. Ez látszik is az autó arányain. Nagyok az ablakok, magas a kabin, mintha minden külső méretet egy beltér koncepció köré építettek volna, és valahogy így is történt. Amit kapunk az iX-ben, az egészen más, mint amire számítanánk a BMW-től, mondhatni köze sincs az eddigi modellekhez. Emlékezzünk vissza, hogy így volt az i3-mal is 2013-ban és még ma is éppen elég érdekes mind külsőre, mind belsőre.

Az ajtót felnyitva azonnal egy szép és egységes kép tárul elénk. Az ülés szélén nincsenek gombok, de még csak műanyag borítás sem, mert a bőrhuzat, vagy épp az Alcantara hatású mikroszálas anyag leér egészen az aljáig – ez a kedvenc részletem. De van még nagyon sok szép, a szemnek és kéznek is kellemes pont, forma, anyag az utastérben.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 86

Már a bejutáskor látszik, hogy ez más lesz, a kormány formája vezetés közben is szokatlan

Ez valójában egy szoba. Ülései fotelek, kapcsolói kristálypoharak, a Bowers&Wilkins hifi pedig az a kristály whiskysüveg, amiből ömlik a minőség és árad szét bennünk. Érezzük minden egyes testrészünkkel, hogy ez valami nagyon minőségi holmi. Fizikailag és a koncepcióra való tekintettel is. Mert a mikroszálas, Alcantara hatású újrahasznosított műanyagból készült ülés-, műszerfal- és ajtókárpit-borítás még komolyabb hatást kelt, mintha bőrbe lenne húzva minden.

Ha bőrözött, abban is van egy kis trükk. A minőségi marhabőrt szintetikus anyagok helyett olívalevél-kivonattal cserzik, ezzel is a fenntartható jövőt szolgálják. Van némi fa is az utastérben, a középkonzol lapja nyílt pórusú és kapacitív gombokat rejtettek bele. A kivitelezés a belemart ikonokkal öröm a szemnek, és ebben a világban a metszett üveg iDrive tekerő és ülésállítók is helyükön vannak – ezek felárasak.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 87

Valódi faberakást kapott a kezelőszerv, lézervágott ikonokkal és akár kristályüveg kapcsolóval

Magasan ülünk, de nem túl magasan, inkább az ajtók felső éle van alacsonyan és a kárpit formája sem azt akarja, hogy egy autóbélben érezzük magunkat. Sokkal inkább egy nagy kanapén ülve, üvegbúrával magunk fölött. Mert az iX teteje is üvegből van, gombnyomásra elektrostatikusan homályosítható, a tűző napon autózva nem tűnt fel, hogy meleg lenne alatta.

Megdöbbentő a csend. Ez volt a koncepció egyik legfontosabb pontja. Kintről nem érkezik inger, az ujjbegyeink összedörzsölését az autó túloldalán is lehet hallani. Hangelnyelő szivaccsal bélelték még az abroncsokat is a tökéletességért, és bejött. Mindehhez adódhat hozzá Hans Zimmer komponált villanyautó-zümmögése, ami tényleg más, mint az eddigi villanyautós zajok. Jó-jó, de a tökéletes csend itt most még jobb.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 88

Az ülések oldala is kárpitozott, ez a látvány inkább egy szobára hasonlít

Magasra kerülnek a lábak hátul, de a hely nagy, így leér a combunk a puha ülőlapon. Kényelmes, nagyon is, az első fotelekre is igaz ez, mégis halványan ott van benne a BMW üléseire igaz jó oldaltartás. Magunk előtt egy hatszög alakú kormány és két összeépített, 12,3 és 14,9 colos kijelző trónol enyhén meghajlítva, a sofőr felé fordítva a multimédia kijelzőjét.

Már a 8-as iDrive fut rajta, a menü most egészen más, fellelhető benne a 7-es rendszer logikája, de sok esetben újra kell tanulni. Ez azoknak lehet érdekes, akik a 7-es iDrive-val szerelt autókban majd frissítik, mert hamarosan nekik is elérhető lesz a felhő alapú frissítés, így a 3-asokban, 5-ösökben, X modellek mindegyikében frissülni fog a rendszer a tulajdonosoknál, ami szép dolog a BMW-től.

Ez is a digitalizáció része, ahogy az is, hogy telefonunkat is használhatjuk kulcsként – a rendezvényen már csak iPhone-okat kaptunk az autókhoz, de Androiddal is használható a digitális kulcs. Online kapcsolat, internetes szolgáltatások és beszédvezérlés is elérhetőek az iX-ben. Ha pedig akarunk egy fotót a családról, abban is segít, mert van egy kamera a plafonon.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 89

Fedélzeti kamerát is kap, mindenki mosolyoghat egy fotóra, vagy applikációból belenézhetünk, nem hagytuk-e benne a nagymamát

Technika

Teljesen újonnan fejlesztett platformra épül. A komplett utastér alatt akkumulátorcellák helyezkednek el a kisebb teljesítményű 40-ben nettó 71, az erősebb 50-ben 105,2 kWh kapacitással. A pakk súlya önmagában 500 kiló, és ez a karosszéria legmerevebb pontja. Az akkumulátor Dingolfingban készül, a modulokhoz szükséges lítium bányászatát pedig a BMW saját bányáiban végzi.

Villanymotort is saját fejlesztésből használ a BMW, a 40i-ben 258 az első és 272 lóerős a hátsó, az 50-ben 313 lóerős a hátsó és 258 lóerős az első. A 40 rendszerteljesítménye 326 lóerő és 630 Nm nyomaték, az 50-é viszont 523 lóerő és 726 Nm nyomaték. A motorok minden nehézföldfémtől mentesek, vagyis nincs bennük mágnes és egészen kompakt méretűek, nagyjából mint egy átlagos lavór. Így szinte észrevétlenül beépíthetőek, még plusz rekesz is marad a csomagtartóban a padló alatt. Érdekes, hogy az elejében viszont nincs csomagtartó, de még csak nem is nyitható. Ez megint kedvez a beltér zajszintjének, az első fedél illesztései szorosabbak lehetnek, így onnan sem jön susogás.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 90

22 colos felnik is kérhetőek hozzá, szivacs kerül a gumikba, így egyáltalán nincs hangjuk

Karosszériája acél, nagy szilárdságú acél, alumínium és karbonszálas anyagokat is tartalmaz. Bár pont a látható részeken használtak belőle sokat (ajtókeretek), valójában csak azok külső héja és a tetőoszlop tartalmaz karbonszálas műanyagot. Szemben az i3-mal korábban, aminek teljes váza abból állt.

Légrugós szintszabályzós futóműve mellé hátul multilink, elöl dupla lengőkaros felfüggesztést kap. Fékrendszere elektronikus rásegítésű és az ARB technológiával is felszerelt. Ennek kiegészítéseként pedig a fékrendszert úgy alakították ki, hogy fékezéskor és a menetstabilizáló működésekor is a motorokat használja először, így hamarabb képes reagálni, mint egy hagyományos rendszer.

Vezetés

Ezen a szinten nehéz lenne beszélni vezetési élményről. Az iX képes annyira elhitetni az emberrel, hogy egy haladó kabinban ül, hogy hajlamos megfeledkezni arról, miről szól egy BMW. Az iX-nél ezek a dolgok nem fontosak. Ha becsuktuk az ajtót, onnantól kezdve nincs helye ingereknek kívülről, vagy izgalomnak az utazástól, vezetéstől, ez egy csendszoba, ami helyet változtat.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 91

6,1 másodperc alatt gyorsul 100-ra a 40-es, 4,6 alatt az 50-es

Hogy ez a fontos és az uralkodó, nem jelenti azt, hogy rossz lenne vezetni. Az alacsony súlypont miatt gyorsabb kanyarvételkor sem dől, a kormány pontos, de keveset érezni rajta és a fogása is különös. Óriásit gyorsul, ha arról van szó, hirtelen képes csoportosítani az összes lóerőt és newtonmétert, ha letapossuk a gázt. Nagyot ugrik, ami ki is zökkent a zen hangulatból, de visszavágyunk egyből, mert az sokkal jobb nekünk, ha mindenki nyugodt.

Képes menni 200-zal, aminek nálunk nincs haszna, Németországban viszont nem ritka, hogy ennyivel érkezik valaki mögöttünk, így nem rossz, ha fel tudjuk venni a tempót egy előzéshez. 195-ig úgy gyorsul, mintha nem lenne holnap, onnan pedig fokozatosan veszi vissza a gázt, más különben 200-nál csak koppannánk, egy pillanatig nem erőlködik gyorsításkor.

Már csak azért is jobb vele az utazás, mert vezetéstámogatókból is fejletteket kap. A 2-es szintű önvezetés az iX-ben már hibátlanul működik, a kezeket ilyenkor még a kormányon kell tartani. Viszont képes sávot váltani, amihez elég csak indexelnünk és fogni a kormányt, az autó pedig átsorol. Végtelenül pihentető vele az utazás, ez a csend Rolls-Royce-okat idéz, a futómű hangolása és az ülések kényelme szintén. Itt bizony magasra került a léc.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 92

Egyáltalán nem a vezetés élménye miatt érdekes, és a stílusa sem BMW-s, ez egy új világ a márkánál

200 kilowattos töltést is képes felvenni, amivel 35 perc alatt feltölthető az akkumulátor 80%-ra. Ezt nézhetjük úgy is, hogy 10 perc alatt több mint 160 kilométernyi hatótávot szedhet magába az xDrive50, mivel a teljes, WLTP által ígért hatótáv 630 kilométer ennél a modellnél a nagyobb akkumulátor miatt. A németországi menetpróbán nagyjából 450 kilométerre lett volna elég a teljes töltés, de országút és végsebességpróbás autópálya-szakasz is volt benne, így ez elég szép teljesítmény.

A kisebb akkumulátorral szerelt 40i ígért WLTP hatótávolsága 425 kilométer, tölthetősége pedig 150 kilowatt maximum. Mindkét hajtáslánc esetén azonos a váltóáramú töltés ereje, ami kétfázisú töltőn 7,4, háromfázisún 11 kilowatt.

Ezt a BMW-t már nem akarod vezetni – BMW iX 93

Tölteni 150 kW-tal lehet a kisebbiket, 200-zal a nagyobbikat, 426 kilométert elmegy a 40-es is

Költségek

Picivel 29 millió forint alatti listaáron startol Magyarországon az xDrive40 modell, az xDrive50 pedig 35 alól. 372 000 forint hozzá a fehéren kívül bármilyen alap metálfényezés, felnikből pedig 20-22 colosak érhetőek el, utóbbi majdnem 1,2 milliós tétel. A minőségi hatású szürkéskék mikroszálas belső huzatok felára 170 000 forint, míg a bőrözött belsőért majdnem 1,2 milliót kell fizetnünk.

1,6 milliós felár a lézerfényszórós, nagy vetített head-up display-es innovációs csomag, és hasonló tétel a fekete tetőkárpitos, teljes üvegtetős Business Class csomag, valamint a vezetéstámogató rendszerek fejlettebb hadáért is majdnem 2 millió forintot kell fizetnünk. Mint minden magasabb kategóriás BMW esetében, itt is hasonló csomagok érhetőek el és az egyedi konfigurálhatóság is szerepelni fog.

A márka modell- és vetélytársai – Listaár, forint
BMW iX xDrive40i (326 LE) 28 749 898
Jaguar I-Pace (400 LE) 26 490 000
Audi e-tron 50 quattro (313 LE) 26 271 220
Mercedes-Benz EQC 400 (408 LE) 26 370 280

Értékelés

Nagyon mást kapunk az iX-ben, mint amit a BMW-től megszoktunk. Az utastérről tökéletesen elmondható, hogy mesterien kivitelezett és minden téren kitalált koncepcióról van szó, a külső pedig extravagáns, más, feltűnő, kilóg a sorból, amire sokan vágynak. Kevésbé érezni azt, hogy a BMW ezzel a meglévő ügyfelekre céloz, az iX új, szélesebb közönséget szólíthat meg.

Mellette – Ellene
 
  • Beltér kialakítása
  • Agyaghasználat
  • Multimédia
  • Helykínálat
  • Zajkomfort
  • Menetteljesítmény
 
  • Teljes elszigeteltség a külvilágtól
  • Megosztó külső dizájn
  • Nincs elöl csomagtartó
Hány pontot ér a BMW belülről építkező villanyautó
átlag
6.75
szavazat
650
Hány pontot ér a BMW belülről építkező villanyautó