Két másodperc a tetőnyitás
Két másodperc a tetőnyitás

Ennyi pénzért nincs jobb autó

Ennyi pénzért nincs jobb autó

Két másodperc a tetőnyitás
Ennyi pénzért nincs jobb autó 23
Ennyi pénzért nincs jobb autó 24
6 milliótól lehet megvenni
Ennyi pénzért nincs jobb autó 26
Nincs igazi konkurense
Az 1,8-as motor a gyengébbik
Ennyi pénzért nincs jobb autó 29
Ennyi pénzért nincs jobb autó 30
Kis rekesz, felette a tetőkioldás
A világ egyik legjobb kézi váltója
194 km/óra a vége
Kicsit dülöngél, de nagyon stabil
Puritán, de minden benne van
Példás a kormány közvetlensége
Ennyi pénzért nincs jobb autó 37
Ennyi pénzért nincs jobb autó 38
Ennyi pénzért nincs jobb autó 39
Morcosabb lett
Fotó megosztása:
Két másodperc a tetőnyitás

Két másodperc a tetőnyitás

Két másodperc a tetőnyitás


Bepattanok, megnyomom a reteszelő (nem reszetelő) gombot, hátrahúzom a kart, majd egy mozdulattal magam mögé lököm a tetőt, és arcomba kapom a napfényt. Mindössze 2-3 másodperc kell ahhoz, hogy a klasszikus vászontetős Mazda MX-5-ötben csak a csupasz égbolt legyen a fejünk felett.
    
Így megy ez 20 éve, mióta 1989-ben bemutatták az apró kis roadstert, amely ezek után gyorsan a világ legkeresettebb kabriója lett. Mostanra több mint 850 ezer példány szaladgál belőle az utakon.
 
Alapjaiban véve a Mazda MX-5 ma is ugyanolyan mint húsz éve, de csöppet sem rossz értelemben. Olyan mint a nádbútor, amely soha nem megy ki a divatból. Egy apró, egyszerű szerkezet, mégis olyan élményt nyújt, amit talán egyetlen másik autó sem. A 2005-ben erőteljes változáson keresztül ment modellből most az apró ráncfelvarráson átesett 1,8-asat próbáltuk.

Morcosabb lett

Morcosabb lett

Morcosabb lett


Olyan, amilyen

Mivel az MX-5 egy igazi klasszikus, nincs szükség formabontó ötletekre, óriási változtatásokra még egy modellváltás esetén sem. A mostani update pláne nem tartalmaz sok újdonságot, de ha jól megfigyeljük, mégis észrevehetőek az apróbb eltérések. A hűtőrácsot, és a lámpákat is átrajzolták, aminek az eredménye egy a korábbinál sportosabb külső. Nekem valahogy az agresszívabb Honda S2000-est juttatja eszembe, és nem a korábbi mosolygó arcú gyerekpofára emlékeztet. Csöppet sem bánom.

Az MX-5 pofás, vonzza a tekintet, nem lehet elbújni vele, ha kabriózunk, ha nem. Legyünk bárhol, ránk szegeződnek a tekintetek. Tetszik az embereknek, lányoknak-fiúknak, időseknek és fiataloknak és közben nem érezzük azt, hogy árad belőlük az irigység. Talán azért, mert még nem ültek ilyen autóban.

Puritán, de minden benne van

Puritán, de minden benne van

Puritán, de minden benne van


Élvezeti faktor

Pedig a parányi Mazda óriási élményt nyújt az első méterektől kezdve.  Benne ülve még egy Suzuki Swift is nagy autónak tűnik – ez elsőre talán kicsit félelmetes – de ez kell ahhoz, hogy a Mazda egybeforrjon a vezetővel, és pont úgy mozogjon vele, mintha csak egy cipőt húzott volna a lábára. Akkor hát, legyen.

Ennyire közvetlen kormányzást a Porsche 911-en kívül nem érezni más autóban, a legapróbb mozdulatainkra is azonnali reakció a válasz. A futómű ennek ellenére nem tűnik bombabiztosnak, erősebb manőverekre érezhető oldaldőléssel reagál az autó, de ettől csöppet sem kell aggódni, maximum megszokást igényel. Az alig egytonnás Mazda szinte mindenhova bekanyarodik, és néha úgy érezzük, mintha a hátsó kerék is kormányzott lenne, olyan könnyedséggel teszi mindezt.

A másik műszaki csoda a váltó. Az ötsebességes kézi váltón elférne egy hatodik fokozat, ezen kívül etalon minden szempontból. Röviden, határozott úton jár, mégis könnyedén, jó a fogása, egyszerűen minden váltást élezünk vele.

Még nincs vége. A második oldalon kiderül, mire elég a gyengébbik benzines. Tessék lapozni


Nem túl erős, de elég

Élményautóhoz mérten gyengécskének tűnhet az 1,8 literes motor 126 lóereje, de higgyük el, ez bőven elég az élvezetes autózáshoz. Egy hasonló teljesítményű dízel Skoda Fabia RS csúnyán odavert ugyan egy kigyorsításnál, mégsem búslakodtam sokáig, mert ez az autó nem erre való. 

194 km/óra a vége

194 km/óra a vége

194 km/óra a vége


A 9,9 másodperces gyorsulást el sem hiszem 100-ig, ez így leírva több, mint elszomorító. Az életben szerencsére jóval fürgébbnek tűnik az MX-5, de a beszűrődő motor- és kipufogóhang, a lobogó hajtincsekkel együtt így is pazar élményt nyújt. A 194 km/órás végsebesség már jobban hangzik, de higgyék el, ezt nem akarják majd kipróbálni.

Autópályán felhúzott tetővel a 130-as tempó már több, mint sok, ekkor már csak jelbeszéddel értjük a mellettünk ülőt, esetleg rádiós összeköttetéssel. A vászontető alig szűri zajt, ez nem a sokrétegű Audi vagy Saab vászon, ez csak az eső ellen véd. Ha télen is használni szeretném, biztosan vennék ré egy keménytetőt. A másik lehetőség a gyári motoros keménytetős kivitel választása, de az valahogy már nem ennyire szerethető gépezet.

Ennyi pénzért nincs jobb autó 45
A képre kattintva a gyári fotós munkájában gyönyörködhetnek

A motor magas fordulaton ébredő erejét muszáj a lenyitott tetővel fokozni, ezzel az autóval szinte vétek másként haladni. Az ablakkeret itt nem hajlik a fejünk felé, nem túl jó a szélvédelem sem – ezt egy másik kabrióban negatívumként hoznánk fel – de  az MX-5-ben pont ezt szeretjük. Szinte a földön ülünk, és körülöttünk mindenhonnan áramlik a friss levegő, majdnem annyira szabad érzés, mintha motoroznánk. 

Az 1,8-as motor a gyengébbik

Az 1,8-as motor a gyengébbik

Az 1,8-as motor a gyengébbik


Hidegben tessék sapkát, sálat használni, mert itt bizony nagyobb esély van egy meghűlésre, mint egy átlagos kabrióban. 180 cetiig még jók vagyunk, nekem 190-nel már összekócolódott a rőzse a burámon. Magasabbak már a lábtérrel is gondban lesznek.

Nem is olyan olcsó. Vagy mégis?

Igaz, hogy a Mazda MX-5 a legmegfizethetőbb roadster a piacon, de azért így is össze kell kuporgatnunk rá legalább 6 millió forintot. A tesztautónk inkább 7 millióba került. Az élmény ennyiért még szerintünk bőven megéri, főleg, hogy hasonlót egyetlen konkurens sem kínál a piacon. Az Audi TT, vagy a Honda S2000 mind erősebb, de 10 millió alatt egyik  sem lesz a miénk.Katt

A harmadik oldalon jönnek a műszaki adatok, az ár, és a kierőszakolt konkurensek. Katt


Műszaki adatok – Mazda MX-5 1,8
MOTORADATOK
Lökettérfogat (ccm) 1798
Hengerek / szelepek száma 4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford.) 93(126)/6500
Max. nyomaték (Nm/ford.) 167/4500
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 9,9
Végsebesség (km/h) 194
FOGYASZTÁS
Város (l/100 km) 9,9
Lakott területen kívül (l/100 km) 5,5
Vegyes (l/100 km) 7,0
CO2 kibocsátás (g/km) 167
MÉRETEK
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4020/1720/1245
Tengelytáv (mm) 2330
Csomagtér (liter) 150
Menetkész tömeg/terhelhetoség (kg) 1150/1375
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 50
Gumiméret 0/0 R0
ÁR, KÖLTSÉGEK
Alapár (forint) 6 639 000
A szériafelszereltség fontosabb tételei Ez egy link!
ÉRTÉKELÉS
a vezess.hu véleménye Még mindig élményszámba megy az MX-5, gyenge motor ide vagy oda. Ennyi pénzért nincs jobb.
Pontszám (max. 10)   8 pont
Mellette – Ellene
  • divatos, menő forma
  • takarékos
  • környezetkímélő üzem
  • városban jól használható
  • nyomatékszegény motor
  • erős menetzaj