Vezettük: Toyota Yaris 2006


1999-ben kezdődött az első generációs Yaris karrierje. Megjelenésétől kezdve több elismerést is bezsebelhetett a Toyota az évek folyamán. Volt Év Autója Európában és Japánban, sőt, a német TÜV megválasztotta a legmegbízhatóbb autónak is a 4-5 éves használt autók kategóriájában. A hétköznapi autós talán az utóbbit értékeli a legtöbbre.

Nálunk is többször bizonyított a gyakorlatban a Yaris, és talán szűkös csomagtéren kívül nem is tudtunk rá igazán rosszat mondani. Számítani lehetett rá, hogy az új modellel ez biztosan változni fog. Aztán mégse, de erről majd később.

Kattintson ide a lejátszáshoz!

A Yaris, egyes konkurensekkel ellentétben, nem akar túlnőni a kategóriáján, inkább meg akar maradni jól használható kisautónak. Magyarán mondva a Yaris nem a kategória óriása, aminek előnyét városi használatban kamatoztatja. Erre legjobb példa az alapváltozat 8,8 méteres fordulóköre, ami kitűnő manőverező képességet biztosít egy parkolóházban. Ennek ellenére apró elődjéhez képest 11 centit nőtt a Yaris, de még így is jóval kisebb az új Cliónál, vagy a Grande Puntónál.

3 motor, 2 váltó

2 benzinest és egy dízelmotort rejt egyelőre a motorpaletta. Az előző változatban használt 87 lóerős, 1.3-as benzinmotor az egyetlen ismerős darab az új generációs változatban. A korábbi négyhengeres 1 literes alapmotort lecserélték egy háromhengeresre, ami nyomatékban és fogyasztásban is kedvezőbben teljesít.

A legerősebb motor az 1.4-es D-4D 90 lóerővel, ugyanez a motor dolgozik a Corollában is. Maximális nyomatéka 190 Nm, amit 1800 és 3000-es fordulat között ad le. Az összes motorhoz 5 fokozatú kézi váltó és robotizált MultiMode váltó is párosítható. A T Sport változatról egyelőre nem árultak el semmi közelebbit, de annyi biztos, hogy Japánban már láthatnánk ilyet, 1,5 literes turbómotorral.

A dízel a legjobb

Az 1,3-as benzinest és a dízelmotort próbáltam ki manuális sebességváltóval. Érdekes, hogy a Yaris nem hízott sokat, kategóriájában a legkönnyebbek között van 1020 kilós alapsúlyával. Ennek ellenére nem túl fürge az erősebbik benzinmotorral sem, bár a 11,5 másodperces százas sprintidő még elfogadható érték.

120-130-nál hagyja el az erő a motort, ekkora tempónál már egy kis emelkedőn is visszaváltásra kényszerülünk. Ennél jóval izmosabb és nyomatékosabb a dízel, bár 130 körül az is jócskán kezd lustulni. Alapjáraton, sőt menet közben is halkan kerreg a dízelmotor, a hangszigetelés a végsebesség körül is jó.

A kényelmes vezetéshez nagyban hozzájárul a négy síkban állítható kormány, bár ez alaphelyzetben nem széria. Így van ez a kulcs nélküli indítással is. Utóbbi megléte esetén elég a jeladóval a zsebünkben megközelíteni az autót, meghúzni a kilincset, majd a Corolla Versóhoz hasonlóan gombnyomásra beindítani a motort.


Egyterű jelleg

Kívülről-belülről tudatosan egyterűs jelleget kölcsönöztek a Yaris-nak, szerencsére még nem vészes mértékben. Kívülről a korábbinál kicsit dundibb forma, belülről főként a középkonzol és a jó helykihasználás kelti bennünk ezt a hatást.

A belsőt az előző Yaris-hoz hasonlóan a középre helyezett, vetített műszerfal és az alatta hosszan lenyúló középkonzol képe határozza meg. Most már az anyósülésről is könnyebben leolvasható, mennyivel megyünk. Verhetetlen a Yaris a tárolórekeszek számában is, annyi van belőlük, hogy már választani is nehéz.

Maradt a két kesztyűtartó a jobb oldalon, de került balra is egy, műszerfal hiányában elfér. Elöl-hátul az ajtózsebekben található pohártartón kívül a műszerfal két szélén is rábukkanunk egy-egy pohártartóra, nagyon jól használható helyen. Maradtak a középkonzol melletti bemélyedések is, amelyek kiválóan elrejtenek egy pénztárcát, vagy egy kompakt fényképezőgépet.

Nem tudok jó hírrel szolgálni viszont a műanyagok minőségét illetően. A két felfelé nyíló kesztyűtartó anyaga az eddigi legkopogósabb, amit valaha tapintottam, de a többi se a túlzottan puha fajtából való.

Tágasnak hat a belső, elegendő a fejtér és lábtér is. Meglepő, hogy ez a helyzet a hátsó sorban is. 192 centis vezető mögött elfér egy hasonló kaliberű utas, feltéve, hogy a hátsó pad teljesen hátra van tolva. Sokat nyom a latba, hogy szinte teljesen sík a padló, eltűnt a kardánalagút, így még nagyobb a tér.

Használhatóságban nem javult sokat a csomagtér, alaphelyzetben 272 literes, amit a 15 centivel előrecsúsztatható hátsó üléssel 363-ra növelhetünk. A trükk az, hogy ebbe a padló alatti 50 literes rekesz is beleszámít. A 60/40 arányban osztott üléseket egy pillanat alatt ledönthetjük és némi átalakítással sík csomagteret kaphatunk.

Kicsi, de szívós

Elődjének sem volt szégyenkeznivalója a biztonság terén, az új Yaris-nak pláne nincs. Az Avensis-nél is alkalmazott, MICS rövidítéssel jelölt tervezés lényege, hogy az utastér deformálódását minimálisra csökkentse. Már tudjuk, hogy ez sikerült, mivel az autó az EuroNCAP törésteszten 35 ponttal végzett és simán megszerezte az öt csillagot.

A széria négy légzsákon kívül függönylégzsákok, és a kisautókban szokatlan módon térdlégzsák is kapható. Az ABS mellett széria a vészfékrásegítő is.

Hazai helyzet

Valamikor jövő év elején érkezik haza az új Yaris. A hazai importőr és a gyár között most folynak az ártárgyalások, valószínűleg a jövő hétre eldől a kérdés. Biztosan tudni viszont, hogy mi nem lesz Magyarországon az alapfelszereltség része. Nélkülöznünk kell majd a tengelyirányban állítható kormányt, a függönylégzsákot, valamint a hátsó tárcsaféket is.
Utóbbi csak a VDC menetstabilizáló elektronikával jár majd. Körülbelül 2,6 milliós alapárra számítunk.