Akárcsak a vele közeli rokonságban álló Toyota Prius, a Lexus CT200h is magabiztosan hozta az ötcsillagos értékelést az Euro NCAP vizsgálatán. Ám a kis presztízs-hibrid a gyalogosvédelemben elmaradt a Prius mögött.

Felnőttutas-biztonság

A CT200h utascellája nem sínylette meg a frontális ütközést, stabil maradt. Az elöl ülők térdei és combcsontjai a térdlégzsákoknak köszönhetően jól védettek, függetlenül az utazók magasságától és az üléspozícióiktól. Az oldalütközés elleni védelemre maximális pontszámot kapott a kis Lexus.

Viszont az oszlopteszt feltárt egy hiányosságot: a bordákra ható nagyobb erők miatt a mellkas csak közepesen védett.
Az ülés és a fejtámla kialakítása az ostorcsapásos sérülések jól közepesen véd.

A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 1
A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 2

A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár

A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 9
A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 10
A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 11
A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 12
A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 13
A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 14
Fotó megosztása:
A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 15Gyermekutas-biztonság

A legkisebb Lexus is öt csillaggal jár 16


A gyerekek védelmének vizsgálatán is jól szerepelt a CT200h. A 18 hónapos és 3 éves apróságokat helyettesítő bábuk mellkasára és fejére ható erők a határérték alatt maradtak mind az elölről, mind az oldalról jövő ütközés esetén is. A kikapcsolható légzsáknak köszönhetően az első utas ülésére is lehet gyerekülést helyezni.

A légzsák státuszáról egyértelmű tájékoztatást kap a sofőr. Az első utas ülésére menetiránynak háttal rögzített gyerekülés és a bekapcsolt légzsák által okozott veszélyre jól olvasható felirat hívja föl a figyelmet.

Gyalogosvédelem

Hiába értékelték maximális pontszámmal a Lexus lökhárítóját, a gyalogosvédelemmel kapcsolatosan még van min javítania a japán gyártónak. A motorháztető éle ugyanis csak gyenge minősítést kapott. A gyerekek fejének védelme ennél az autónál is jó értékeléssel zárta a vizsgálatot, a felnőttek feje azonban gyengén védett.


Biztonsági segédeszközök

A menetstabilizáló elektronka (ESC) az alapfelszereltség része, illetve a biztonsági övek bekapcsolására figyelmeztető jelzés is, amely az összes utasra figyel.

Lexus CT200h
Felnőttutas-biztonság 94%
Gyermekutas-biztonság 84%
Gyalogosvédelem 55%
Biztonsági segédeszközök 86%
Végeredmény *****