Az autó a zenészeket is gyakran megihleti. De most ne a 38 colos, világító alufelnis szörnyek mellett kiszámolóst szavaló, arany horgonylánccal parádézó figurákra gondoljatok. Ezekben a darabokban többé-kevésbé komoly szerep jut egy-egy járgánynak.

Velorex

Kezdjük egy klasszikussal, Waszlavik Gazember, Petőfi, Velorex, Sámán, Szabadcsapat, Ullmann Mónika, László velorexes dalával. A Kelet-Európai Rocksámán egy igazán kultikus szörnyetegről dalol, a Velorexről. Alapmű.

Trabant

Az Exotic az 1989-ben készült Trabant című darabban már egy fokkal komolyabb szerkezetet énekel meg, a Honecker bosszújának is nevezett keletnémet autópótlót. Tudja valaki, hogy ki az a Lajos, aki integet? (Egyéb, nem énekbe szedett, hanem inkább alaposan átalakított Trabantokról itt olvashattok.

Jaguar

Maradjunk még hazai pályán kicsit, a United Hófehér Jaguarjával. Kicsit csöpögős, kicsit izé, de csak van benne valami autós kapcsolat is.

Autótemető

Újabb magyar darab, a KFT Autótemetője. A szomorú dalban az országút királyából eltiport, béna vasmadár lesz. Micsoda kép…

Cadillac

De szaladjunk gyorsan külföldre, méghozzá Nyugatra! A következő dal nemcsak dallamában, hanem látványvilágában is erős. A két nyugatnémet bájgúnár Thomas Anders és Dieter Bohlen a Modern Talkingot adta a világnak. Szerencsére ma már nem kísértenek, de Geronimo Cadillacjét meghallgathatjuk. A koreográfiára tessék nagyon odafigyelni!

Cowboys

Következzék valami emészthetőbb, bár ez is Modern Talking-átdolgozás. A történet rövid, velős, a kivitelezés zseniális. Egyik kedvenc animációs videoklipem a finn Leningrad Cowboystól. Autókkal, motorokkal és temérdek benzinnel.

Padlógáz!

Zúzunk is tovább a Road Visszahárom padlógázával! Kövér gáz, keresztben, minden benne van, ami autós témában dalba szedhető.

Mercedes-Benz

Jöjjön egy hölgy is, Miss Platinum Mercedes Benzről énekel. Dallamos, vidám alkotás.

Janis Joplin

Aztán van itt egy klasszikus, Mercedes és még ki tudja mi után sóvárgó dal is, Janis Joplintól!

Bruce Willis

A Gorillas Stylója Rácz kollégának annyira a szívéhez nőtt, hogy egy szép kerek cikket is kanyarított belőle pár éve. Itt minden kiderül a klipben szereplő járgányokról. Van itt minden: nyomasztó hangulat, üldözés, Bruce Willis, és talányos vég. Tényleg megéri végignézni.

Bonus

Végül a verhetetlen bajnok, Dögös Robi. Jön az Ádám a 7-es BMW-vel. Csak saját felelősségre hallgássatok. Fülbemászó dallam, ütős szöveg.

Szerinted melyik a listavezető?

 • Exotic, Trabant37%
 • Dögös Robi, Jön az Ádám a 7-es BMW-vel19%
 • Waszlavik, Velorex14%
 • Janis Joplin9%
 • Road, Visszahárom padlógáz7%
 • Gorillaz, Stylo6%
 • Modern Talking, Geronimo's Cadillac4%
 • Leningrad Cowboys, You are my heart, you are my soul2%
 • United, Hófehér Jaguar1%
 • Miss Platinum, Mercedes-Benz1%
 • KFT, Autótemető0%

Szerinted melyik a listavezető?