Aktuális szakértői összeállításunkban a jogi kérdésre választ kereső és használt autóra vadászó olvasóink kerülnek porondra! Szakértőink megválaszoltak több érdekes olvasói felvetést. Ha neked is van kérdésed, írj nekünk!

Kártérítési eset egy részeg kerékpárossal

Olvasónk kérdez

Tisztelt Címzett!

Sajnos a 2020 márciusában vásárolt, szalonúj Skoda Kodiaqomat a lakásom előtt szabályosan parkolva, egy szép nyári éjjelen, egy részeg biciklis hátulról megnézte közelebbről, csapódott az autó hátulján, rendszámtábla összetörve, hátsó ajtó benyomva, vonóhorog sérült, fényezés itt-ott leverve.

Továbbhaladni nem tudott, így akik ismerték, kihez tartozik az autó és látták az esetet, rendőrt, mentőt hívtak, így az esetről rendőrségi jegyzőkönyv is készült. Akkor azt tanácsolták, ha lesz jogerős végzés, forduljak a Mabiszhoz, de ők nem kártalanítanak, mert bicikli az okozó.

Ezért gondoltam, megjavíttatom a cascómra, és ezt az összeget kérem a másik féltől. Ilyenkor a káromon felül jár az autó értékcsökkenése? Illetve mi a folyamat, mert a kárszakértő csak javítást írt elő, de ez esetben az ajtóm nem az eredeti állapotát kapja vissza. Hiába kérjük az autó teljes cseréjét. Ha javítják, nem cserélik, akkor viszont csökken az autó értéke.

Előre is köszönöm a válaszukat!

Összezúzta egy részeg bringás az új autómat, ki fizeti a kárt? 1

Szakértőnk válaszol

Kedves Levélíró!

Ha rendelkezik a károkozó alapvető személyes adataival (név, cím), akkor vele szemben érvényesíthet kártérítési követelést, azaz a casco önrészt és az értékcsökkenés összegét, illetve a hatósági jelzés cseréjének költségét is. Utóbbi kétségkívül fennáll, összegét többféle módszerrel is meg lehet határozni, de az biztos, hogy hat számjegyű összegről van szó.

A követelés fizetési meghagyásos eljáráson keresztül érvényesíthető, amelyet bármelyik közjegyzőnél kezdeményezhet.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Toyota hibridből bármi jó?

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Használt Toyota Prius vásárlása előtt szeretném megkérdezni a véleményét. Az autó elnyerte a családunk tetszését, a hallottak alapján pedig alapszinten tisztában vagyok a hibrid hajtáslánc előnyeivel, de kicsit bizonytalan vagyok benne, hogy számunkra tényleg ez a legjobb választás.

Tetszik, hogy általánosan megbízhatónak tartják, alacsony fogyasztással, de úgy tudom, inkább annak éri meg, aki sokat használja városban. Nálunk hetente 1-2 alkalommal lenne csak használva városban vagy vidékre utazáshoz, illetve évente néhányszor, 6-7 alkalommal hosszú utakra (hétvégi 900 km). Az érdekelne, hogy mennyire bírja a hibrid autó a hosszú utakat, illetve mennyire árt az akkumulátornak a rendszertelen használat, vagy ha huzamosabb ideig, 1-2 hétig egyáltalán nem használják.

Köszönöm a válaszát!

Szakértőnk válaszol

Kedves Tibor!

Nem említette, hogy 15, vagy 2 éves autóban gondolkodnak-e.

Egyébként jól látja. A hibrid Toyoták alapvetően valóban megbízhatóak, de ez nem azt jelenti, hogy esélytelen sok százezres hibába beleszaladni. Vidéki utakon nem sok előnye van a hibridségnek. Valójában csak akkor igazán takarékos egy hibrid autó, ha nagyon óvatosan autózik. 1-2 hetes állás nem fog ártani az akkucelláknak, de az Ön által leírt használatra nem biztos, hogy megéri hibrid autót vásárolni és kifizetni az ezzel járó magasabb vételárat.

Amennyiben nekem kellene választanom, lehet, hogy inkább egy benzines utazóautót vásárolnék erre a célra a felkelő nap országából, például egy Honda Civic/Accordot, vagy Toyota Avensist, a kontinensről pedig talán egy Ford Focust. Persze ez erősen ár- és évjáratfüggő.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Típushiba kiiktatása?

Olvasónk kérdez

Tisztelt Varga Tibor úr!

Mindig megnézem az Értékbecslő videókat, mert lényegre törőek és informatívak. Egy korábbi epizód miatt írok, amiben a 2009-es Renault Megane 1,5 dci -vel foglalkoznak.

Nekem egy 2015-ös Renault Kadjar 1,5dci-m van (210 E km van benne és használtan vettem), az érdekelne, hogy ennél a típusnál is lehet-e probléma a hajtókarcsapágy. Ha igen, akkor hol érdemes kicseréltetni?

Márkaszervizben, vagy tud esetleg egy jó szakit (Bp. vagy kb. Szentendre-Esztergom vonalon)?

Köszönettel: Péter

Összezúzta egy részeg bringás az új autómat, ki fizeti a kárt? 2

Szakértőnk válaszol

Kedves Péter!

Jó szakit (legalábbis, akit szívesen ajánlanék) sajnos nem tudok.

A Renault márkakereskedésekben biztosan adnak felvilágosítást, hogy melyik motorkódok érintettek a hajtókarcsapágy-problémában. Egyébként a legegyszerűbb kicserélni, mivel az anyagköltség elhanyagolható (csavarokkal együtt kb. 25-30 000 forint a kisker. ára), a cseréje pedig mindössze pár munkaóra, ezért felesleges kockáztatni. A munka folyamata egyszerű, bármelyik szakember el tudja végezni, tehát a munka bonyolultsága miatt felesleges márkaszervizbe vinni. Kicsit leegyszerűsítve a munka folyamata a következő:

Olaj leeresztése, olajteknő leszerelése, hajtókaranyák lelazítása, csapágy kifordítása, új csapágy beillesztése és mehet össze fordítva. Az olajteknő leszerelése után mindenképpen célszerű ellenőrizni és szükség esetén tisztítani az olajszivattyú szűrőjét.

Ezzel együtt talán egyedül a Renault márkaszervizekkel van jó tapasztalatom. Vállalható munkadíjjal, korrekten dolgoznak. Egy árajánlatot érdemes tőlük is kérni.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu