Szakértőink megválaszoltak több érdekes olvasói felvetést. Ha neked is van kérdésed, írj nekünk!

Olajzabálóért jár a kártérítés?

Olvasónk kérdez

Üdvözlöm!

A kérdésem az alábbi:

Használt (19 éves), kereskedőtől vásárolt autóról hamar kiderül, hogy 1000 km-en megeszik 1 liter olajat. (Nem elfolyik, nem szórja valahol, hanem megeszi.)

Ez olyan “rejtett hibának” számít-e, amivel jogosan lehet az eladónál reklamálni szavatossági igényre hivatkozva, vagy ez sajnos belefér egy már 19 éves jármű “kornak megfelelő” normál elhasználódásába, és ezért semmi értelme sincs emiatt reklamálni?

Üdv.: NS

Frissen vett használt autóm eszi az olajat, kit perelhetek? 1

Szakértőnk válaszol

Kedves Levélíró!

Ez a hiba akkor minősül rejtett hibának, és mint ilyen, kellékszavatossági igényt akkor keletkeztet, amennyiben az adott motorkonstrukciónál, az adott futásteljesítményre és életkorra (elhasználódottságra) figyelemmel az olajfogyás mértéke nem vezethető le az üzemi működésből, annak nem feleltethető meg. Könnyen előfordulhat, hogy ez a “hiba” ennél a típusnál két évtized szolgálat után már “normális” velejárója a működésnek, mely esetben rejttett hibáról nem beszélhetünk.

Üdvözlettel:
D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

700 ezerért valamit

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor!

Köszönöm a választ a Tacumával kapcsolatban, ami sokat fogyaszt. Vegyesen használnám.

Benzines érdekelne csak, mert a dízeleknél félek a kettős tömegűtől. 700 ezer lenne a keret. Így már tudna ajánlani helyette valamit?

Köszönöm

Frissen vett használt autóm eszi az olajat, kit perelhetek? 2

Szakértőnk válaszol

Kedves Tamás!

700 000 forintból nehéz megbízható autót találni. A legtöbb példány erősen rozsdásodik már, elment a holdig és vissza, és valószínűleg betelne egy könyv a kalandjaikkal. Ha a takarékosság fontos, akkor és Suzuki Swift II.-ben, békalámpás Ford Fiestában, esetleg Hyundai Getzben gondolkodnék.

A 15 év körüli japánok általában már szétporladtak, a franciák elektromosan hullanak szét. Mindenképpen számoljon az átíratás és első szervizelés/rendberakás/gumivásárlás költségeivel még egy jó állapotú autó esetében is, (kb. 200-250 000 forint), különben csalódni fog.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Hiteles szakértői segítség kell autóvásárláshoz? Varga Tibor, az autovizsgalat.hu alapítója segít, kérdezhetsz tőle, erre a linkre kattintva!

Belém jött egy motoros, ki a hibás?

Olvasónk kérdez

Üdvözlöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy főútvonalon vasúti sorompó miatt álló kocsisor. Balra jobbra mellékút a sínek mellett. Engem jobbról kiengednek, balra kanyarodom a főútra.

Az álló kocsisort kereszteződésben előző motoros belém ütközik. 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Eltekintettek a szabálysértéstől és a btk. 235. (1) bekezdés szerint közúti baleset gondatlan okozása bűncselekmény miatt indítanak eljárást. Kérdésem, hogy ki volt a hibás?

Köszönöm a válaszát!

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Levélíró!

A leírás alapján nem lehet eldönteni a felelősség kérdését. A KRESZ bekanyarodásra vonatkozó szabálya értelmében elsőbbséget kell adni a balra bekanyarodó járművel az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó jármű részére.

Ilyenkor részletesen vizsgálni szükséges a baleset körülményeit, az észlelhetőségét a járműveknek, a motoros sebességét, a cselekvési és észlelési késedelem meglétét. Csakis ezek részletes elemzését követően lehetséges állást foglalni a büntetőjog és a polgári kártérítési felelősség kérdésében.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu