Erősen borult, de 20 fok körüli kellemes, őszi időben repesztett a Mercedesével Erika és a barátnője. Az út száraz volt, és a forgalom sem tűnt nagynak a nyugati határszél közelében addig, amíg a 40-es orvos utol nem ért egy ötautós konvojt – így kezdődik a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti története.

Az egyik gyorsan ment. A másik figyelmetlenül

Erika nem sokat teketóriázott a nagyjából 80-82 km/órás sebességgel egy utánfutós Opel mögött haladó kocsisor hatodikjaként, amikor egy kanyar után szaggatottra váltott a két sávot elválasztó csík. A KRESZ megengedte neki az előzést, a jól belátható úton senki nem jött szemből, beletaposott a gázba rendesen.

A száguldó autós rosszabb, vagy a figyelmetlen? 1

A cikkben szereplő fotók illusztrációk

A későbbi szakértői vélemény szerint 120 körül hasíthatott a menetirány szerinti bal sávban, nagyjából a kocsisor közepén, amikor szintén előzni kezdett egy másik autó. Az utánfutós Opel mögött másodikként haladó Suzuki 20 éves sofőrje, Balázs kitette az indexet, és nyugisan balra kezdett húzódni a Suzukijával.

Az orvos hölgy nagyon megijedt, hirtelen félrerántotta Mercedese kormányát, majd az útpadkára száguldva vissza, beletaposott a fékbe, közben kacsázott egy sort az út közepén, aztán beborult az árokba. Erika és utasa is több csontját törte, a barátnő enyhe agyrázkódást is szenvedett, de a fiatal Mercedes utascellája és rengeteg légzsákja megóvta őket a komolyabb bajtól.

Közben a négy hónapos jogsival elé bevágó Balázs visszahúzódott a sávjába, majd a konvoj többi tagjával együtt félreállt az útszélre. Mindannyian a két hölgy segítségére siettek.

Mindkét autósból vádlott lett

A balesetet követő helyszínelés, majd utána a rendőrségi nyomozás eredményeként Erika és Balázs is vádlott lett az ügyben. A közlekedési ügyekre szakosodott Janklovics Ádám ügyvédet a védelmével megbízó orvos nem előzhetett volna a 90 km/órás sebességkorlátozás mellett 120 km/órával. A friss jogsis főiskolás pedig figyelmetlenül bevágott egy előző jármű elé. Ezek az állítások képezték a vád alapját.

Vajon melyikük hibáját miként értékelte a bíróság?

Az ítélet rögzítette, hogy a baleset délelőtti bekövetkeztekor megfelelőek voltak a látási és útviszonyok. Az egyenes vonalvezetésű főúton a sávokat frissen festették fel egy hónappal a történtek előtt, messzire, jól lehetett látni a borult idő ellenére, és az aszfalt is száraz volt – mindez azért fontos, mert mindkét autós számára ideálisak voltak a körülmények a szabálykövető közlekedéshez.

A száguldó autós rosszabb, vagy a figyelmetlen? 2

A cikkben szereplő fotók illusztrációk

A rendőrségi nyomozás és a baleset körülményeit vizsgáló szakértők adatai alapján az ügyet lezáró ítélet végül kimondta, hogy Erika megszegte a KRESZ 26. § /1/ bekezdésének a, pontját. Ez a személygépkocsiknak a különféle utakon engedett maximális sebességéről szól. Az orvos 90-es korlátozó tábla mellett 120 km/órával hajtott.

Elítélte a bíróság a másik autóst, Balázst is, aki megszegte a KRESZ 34. § /1/ bekezdésének b, pontját, ez az előzésről szól. A konkrét hivatkozást nyilván minden autós tökéletesen ismeri: „Előzni abban az esetben szabad, (…) ha az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg.”

Erikát 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, míg Balázst 200 ezer forint megfizetésére.

Olvasta? Durva baleset után csoda történt a nővel!