Néhány hete egy perui tüntetésről írtunk, ahol meztelen kerékpárosok követeltek maguknak figyelmet és biztonságosabb közlekedési körülményeket. Mint mondták: azért ültek csupaszon a nyeregbe, hogy megmutassák, mennyire védtelenek az autókkal szemben.

Brazíliában nem sokkal később véresebb helyzetben bizonyosodott be ugyanez.

David Santos de Souza a kórházban

David Santos de Souza a kórházban

David Santos de Souza a kórházban


Egy ifjú ablaktisztító, David Santos de Souza éppen munkába igyekezett drótszamarán, amikor elgázolta őt egy autó, és leszakította a jobb karját. A gépkocsi vezetője, egy 21 éves pszichológus hallgató (!) megállás nélkül tovább hajtott, magával hurcolva a vérző végtagot. A városon kívül aztán megállt, a kart bedobta egy csatornába, és feladta magát a rendőrségen.

David Santos de Souza egy csapásra a kerékpárosok és autósok között folyó háború jelképe lett. A városszerte műanyag végtagokkal tüntető kerékpárosok (nyitóképünkön) biztonságos körülményeket, az autósok szabályos közlekedést követelnek a másik féltől, abban mindenki egyetért, hogy ez így nem mehet tovább.

A Sao Paulo-i kerékpáros közösség, amelyből évente ezren halnak meg az utakon, gyűjtést kezdeményezett, hogy az áldozat művégtagot vásárolhasson magának. David Santos De Souza a balesete előtt a festészettel kacérkodott, kórházi ágyán elmondta, hogy fél karral sem mond le művészi ambícióiról.

Az elmúlt évtizedben egynegyedével nőtt a halálos kimenetelű közlekedési balesetek aránya Brazíliában. Bármilyen meglepő, volt már a mostaninál megrázóbb kerékpáros baleset az országban: 2011-ben egy autós szándékosan belehajtott egy Critical Mass felvonulásba, és negyven kerékpárost gázolt el.

Olvasta már? Lopott autókat rejteget a rendőrség. Kattintson!