Úgy tudni, két darab új Toyota Mirai fut a magyar utakon. Ez a Toyota legutóbbi üzemanyagcellás modellje, amely a sajátos technológia miatt drága, ugyanakkor az elégtelen töltőinfrastruktúra miatt nehezen is használható mifelénk.  Nemcsak nálunk ilyen a helyzet, 2022-ben 32 darab üzemanyagcellás autót értékesítettek Németországban.  

Ám a Toyota továbbra is hisz a hidrogén felhasználásában, amely segíthet az ipar és a közlekedés környezetkímélőbbé tételében, illetve a márka nullaemissziós átállásában, amelyet 2040-re terveznek Európában és 2050-re globálisan. Múlt héten a Kenshiki Fórumon, a Toyota éves rendezvényén, ahol a jövő újdonságairól beszélnek a japán gyártó vezetői, a hidrogénhez kapcsolódó újításokról is beszámoltak.

A Toyota várakozásai szerint Európa lesz a világ egyik legnagyobb hidrogén-üzemanyagcellás piaca 2030-ra, ezért új vállalatot alapítanak itt. A Hydrogen Factory Europe nemcsak fejleszti és gyártja az üzemanyagcellákat, de felel a hidrogénes technológia és rendszerek kereskedelmi koordinációjáért is, így az értékesítés és az aftersales is ide tartozik majd.

Olyan gyárat építenek Európában, ami még nem volt 1

Ennek alapját az Európai Bizottság Green Deal terve adja, amely 45 milliárd eurós befektetést tartalmaz 2027-ig, a nullaemissziós technológiák, így hidrogén elterjedésének támogatására az iparban. Ugyanakkor az Európai Unió szállítási infrastruktúra alapja 284 millió eurós támogatást hirdetett töltőállomások létrehozására. A tervek szerint a transzeurópai szállítási útvonalak mentén 200 km-enként akarnak töltőket kialakítani.

Mint ismert, 2015-ben jelent meg a világ első sorozatgyártású, hidrogén-üzemanyagcellás szedánja, a Mirai, amelyet 2020-ban követett a második generációs üzemanyagcellás technológia a Mirai második generációjában. Ez a technológia idén az új Toyota Crownban is bemutatkozott Japánban. A Kenshiki Fórumon pedig bejelentette, hogy dolgozik a következő generációs üzemanyagcellán.

2026-ban kerül piacra, hosszabb életciklust, 20%-kal nagyobb hatótávolságot és legalább harmadával kisebb költséget ígérnek.

Olyan gyárat építenek Európában, ami még nem volt 21

Az eredetivel összevethető a hidrogénes Hilux tömege, így a terhelhetősége is

A Kenshiki Fórumra a Toyota elhozott egy üzemanyagcellás Hiluxot, amelyet nagyjából fél év alatt fejlesztettek tavaly nyártól kezdve. 2024-ben jönnek majd a modellekkel a közúti tesztek. A jelenlegi modell még egy nagyon kezdetleges prototípus, ám amikorra sorozatgyártásra kész lesz addigra, ahogy a szakember fogalmazott: minden tekintetben Hilux lesz, ugyanazt nyújtja, amit a jelenlegi dízel változatok.

Ezek a hatótáv, a gyors tankolhatóság és a terhelhetőség – ezek azok, amit a vevők elvárnak egy ilyen munkaeszköztől. 0–24-es „szolgálat” esetén még villámtöltéssel sem lehetséges az akkumulátoros elektromos hajtás alkalmazása, mert a telepek tönkremennének. Itt léphet elő az üzemanyagcellás elektromos hajtás.

Olyan gyárat építenek Európában, ami még nem volt 23

Európában már használ üzemanyagcellás kamionokat a Toyota

Vizsgálják a különböző teljesítményű, szabadon méretezhető, komplex alakú, ezáltal pedig szélesebb körben felhasználható üzemanyagtartállyal rendelkező modulokban rejlő potenciált. Így személyautók mellett teherautókban, buszokban, hajókban és épületinfrastruktúrában is alkalmazható.

A francia Hyliko és a holland VDL Groeppal együtt készítettek üzemanyagcellás vontatókat, amelyeket a Toyota saját logisztikai rendszerében már alkalmaz. Emellett a francia GCK a Toyota üzemanyagcellás moduljai segítségével alakít át dízelmotoros buszokat zéró emissziós, hidrogénes járművekké, miközben a norvég Corvus a hajózásban alkalmazza a technológiát.

Olyan gyárat építenek Európában, ami még nem volt 24

A Corvus több, a képen látható üzemanyagcellán alapuló energiatermelővel működtet már hajókat

Már ma is léteznek üzemanyagcellával foglalkozó vállalatok Európában, de ez a szint, amit a Toyota hirdet, segíthet áttörést elérni.