Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az egri Közgazdász Vándorgyűlésen arról beszélt, hogy a kormány vizsgálja az üzemanyagárakat, és ha talál „indokolatlanul túlárazott komponenseket” benne, akkor beavatkozik – írta a Telex.

A kormány korábban arról döntött, hogy januárban megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját, ez önmagában 40 forintos áremelést okoz majd. „Indokolatlanul túlárazott komponensként” ajánljuk egyébként az illetékesek figyelmébe a jövedéki adó áfáját, például.

Nagy a Portfoliónak az előadása előtt arról is beszélt, hogy a benzinárstop eltörlése óta „bő harmincszázalékos az áremelés”, ezért a világpiaci változások, a különböző olajárak közötti különbség és a tranzitdíj növekedése miatt újra a kormány napirendjére került az üzemanyagár.

Nagy szerint a cél eltüntetni a nem indokolt áremeléseket, a jövedéki adó kérdését pedig majd októberben fogják tárgyalni – ez akár azt is jelentheti, hogy van esély a korábban bejelentett emelés visszavonására.

Magyarországon a közelmúltban már volt állami beavatkozás az üzemanyagárakba, a 480 forintos hatósági ár 2021 novemberétől 2022 decemberéig volt érvényben. A benzin átlagára jelenleg 660, a gázolajé 681 forint.