Az üzemanyagok árainak befagyasztásának meghosszabbítása után Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt nyilatkozta a Portfoliónak, hogy a közelgő globális recesszió a kínálati és a keresleti oldalról is az energiaárak csökkentését vetíti előre, és ha a forint nem gyengül kritikusan, akár az is előfordulhat, hogy nem a kormánynak kell kivezetnie az ársapkát, hanem a piac magától megoldja, 480 forintos literenkénti ár alá csökken az üzemanyagok ára hazánkban.

Egri elmondása szerint a józan gazdasági döntés az lett volna, ha megszüntetik az árplafont. A szövetség elnökét is meglepte a döntés, miszerint a kormány decemberig meghosszabbította az ársapkát. Azért is volt furcsa, mert Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterkét az energiatőzsdék szabályozatlanságáról és sérülékenységéről cikkezett, kijelentetve: a hazai kkv-ket támogatni kell az energiaválságban.

A piaci feltételek alakulását illetően úgy fogalmazott Egri, hogy

a Mol e héttől élő 25 százalékos üzemanyagmennyiség-korlátja nem egy versenysemleges lépés az olajcégtől, jelenleg piaci kiszorítás történik. Akik importból szereztek eddig be üzemanyagot, azokat kiszorítja rövidesen két nagy hálózat – a lengyel PKN Orlen ugyanis 144 magyar töltőállomással belép a magyar piacra, ezzel egy komoly új hálózatként lesznek jelen a rendszerben.

Azt is megkérdezték Egritől, hogy szerinte lesz-e tömeges üzemanyaghiány a kutakon, erre azt válaszolta, hogy mindezek tükrében sem várható üzemanyaghiány Magyarországon.