Az üzemanyag iránti kereslet jóval meghaladta a hosszú távú napi átlagot, ez pedig egyes kutaknál hiányhoz vezetett – írta a 24uhr.com. A szlovén Petrol olajvállalat folyamatosan törekszik arra, hogy az értékesítés megfelelő maradjon, de a megnövekedett forgalom miatt a szlovén utakon a tartálykocsik is késhetnek.

Egyes OMV-kutaknál is ellátási problémák léptek fel, míg a Mol-kutakról egyelőre nem érkeztek ilyen bejelentések. A portál szerint a kereslet egyrészt amiatt nőtt meg, hogy a kormány keddtől kivezeti az üzemanyagárstopot, másrészt elindult az idegenforgalmi szezon. Nagyon sok külföldi turista, aki horvátországi nyaralásáról tér vissza, vagy éppen oda utazik, még Szlovéniában akar olcsóbban üzemanyagot tankolni.

Az új szlovén kormány június 21-től megszünteti az ársapkát, amely szerint az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg. Helyette az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást.

Tekintettel az olaj és olajtermékek közelmúltbeli drágulására, valamint az euró gyengülésére a dollárral szemben, a Finance című szlovén gazdasági napilap kiszámolta, hogy keddtől a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti ára 1,74 euró (695 Ft), míg a gázolajé 1,81 (723 Ft) euró körül alakulhat Szlovéniában.