A gazdasági szereplők, köztük az autógyártók, nem vákuumban tevékenykednek: döntéseikkel folyamatosan befolyásolják a nagyközönség róluk alkotott véleményét. Nem csak termékeik minőségéről van szó: környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásuk, saját munkavállalóikkal ápolt kapcsolatuk, innovációs kedvük és számos további szempont van, ami szerethetővé vagy ellenszenvessé tehet egy márkát.

Ennek az értékítéletnek a felmérésére szakosodott a RepTrak nevű vállalat. Mesterséges intelligenciát alkalmazó technikákat és fejlett adattudományi modelleket alkalmazva, számos, egymástól független forrásból szerzett információk alapján határozzák meg, hogy a globális közönség hogyan vélekedik az adott cégről.

A RepTrak évről évre összeállítja azt a listát, amelyen a megbecsültség terén legjobban teljesítő vállalatok szerepelnek. Ebből mi most az autógyártókat szemezgettük ki – és vannak meglepetések.

Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre 1
Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre 2

Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre

Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre

Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre 6
Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre 7
Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre 8
Fotó megosztása:

Először is, az autóipar általában nagyon jól áll, ami a megbecsülést illeti: ez a második legmagasabb pontszámot elért iparág, közvetlenül a ruhaipar alatt. Másodszor is, 2021 a luxusgyártók éve volt: a Top 10-ben négy prémium gyártó szerepelt, ebből három a járműiparból (a felmérésben a motorkerékpár-gyártókat egy kalap alá vették az autógyártókkal.)

Az autógyártók rangsorát a Ferrari vezeti, közvetlenül a Rolex mögött ez a leginkább nagyra tartott vállalat a világon. A harmadik a LEGO – ez is jól mutatja, mennyire sokszínű a rangsorolás feltételrendszere.

Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre 9

A fotón látható Rolls-Royce embléma ne tévesszen meg, a RepTrak az autógyártóval azonos nevű, de repülőgépmotorokat gyártó vállalatot rangsorolta. Nem márkákat, hanem cégcsoportokat elemeztek ugyanis, márpedig a Rolls-Royce a BMW csoport tagja – a bajor központú konszern pedig ott van a lista abszolút tizenkettedik helyén. Megelőzi azonban őket a Mercedes-Benz (#5) és a Harley-Davidson (#6). A világ ötödik leginkább megbecsült autógyártója erősen lemaradva a Toyota-csoport (#55), mögötte a VW-csoport (#68), a Volvo-csoport (#71), majd végül a Honda, amely a 100-as toplista nyolcvanadik helyén áll.

Ezeket az autógyártókat tartjuk a legtöbbre 10

Érdekes, hogy az egyes korosztályok mennyire máshogy értékelik az egyes gyártókat. A Z generáció tagjai (a kora tizenévestől a késő huszonévesekig) szerint a Harley-Davidson érdemel elismerést. Az Y generáció képviselői (húszas, harmincas éveikben járó fogyasztók) ugyanúgy a Mercedes-Benzre néznek fel, mint szüleik, a Boomerek (55-70 évesek). Az aktív keresők gerincét adó X generáció (40-55 éves korosztály) pedig egyetért a nyugdíjasokkal (65+ évesek) abban, hogy nincs tiszteletre méltóbb autógyártó a Ferrarinál.