A 36 éves szlovák férfi a cselekmény előtt pár nappal szabadult egy szlovák börtönből. 2021 októberében, a hajnali órákban úgy vezette a vállalkozása tulajdonában lévő autót, hogy előtte kábítószert, kannabinoidot, amfetamint és metamfetamint fogyasztott.

A férfi bódult állapotban vezette át Szlovákiából a járművét, és a hajnali órákban Jánossomorja belterületén haladt, amikor tompultsága miatt rátért a kerékpársávra, ahol elütött egy szabályosan kerékpározó, 20 éves nőt. A sértett az ütközés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott megállás és segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.

Alig másfél órával később az elkövető már Mosonmagyaróváron járt autójával, ahol a lámpa piros jelzése miatt lépésben haladó kocsisort jobbról előzve ráhajtott a kerékpárútra, és elütött egy szabályosan kerékpározó 49 éves férfit, majd innen is megállás és segítségnyújtás nélkül távozott. A sértett két héttel később, a kórházban hunyt el.

Az elkövetőt még aznap reggel, állampolgári bejelentés alapján elfogták a rendőrök. A letartóztatásban lévő terhelt ellen az ügyészség halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette és minősített segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat. A halmazati szabályok alapján vele szemben 12 év szabadságvesztés is kiszabható. Emellett az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint utasítsa ki Magyarország területéről.