A Gorilla Glass olyan alkáli-alumínium-szilikát lemezüveg, amelyet a gyártás során különleges összetételű folyadékba merítenek, ennek köszönhetően fokozott felületi szilárdság és repedésállóság jellemzi. A hatvan éves kutatási háttérrel megalkotott terméket elsősorban mobiltelefonok, táblaszámítógépek, televíziók képernyőjének gyártásánál használják fel.

Az autóipari alkalmazás ma még ritka, és akkor is elsősorban belső érintőképernyőket és kijelzőket borítanak vele, bár a Gorilla Glass gyártója, a Corning évtizedekkel korábban kísérletezett a motorsportban használható ablakokkal. A közelmúltban a Ford GT-hez fejlesztettek ki Gorilla Glass szélvédőt.

Törhetetlen szélvédőt kap a Jeep Wrangler 1

A Ford GT persze méregdrága ritkaság, a Jeep Wrangler viszont, ha nem is kifejezetten olcsó, világszerte ismert és kedvelt tömegtermék. Ráadásul terepen a legkevésbé sem haszontalan, ha a szélvédő kibírja az esetleges kőfelverődéseket, arról nem is beszélve, hogy a Gorilla Glass márkanév – éppen az általános mobiltelefonos felhasználás miatt – ismert és vonzó a fiatal vásárlók számára.

Miután a korábbi generációs Wranglerhez már kínált ilyen speciális anyagból készült szélvédőt, most az aktuális modellhez is elérhetővé tette azt, méghozzá jutányosnak hangzó 95 dolláros (29 ezer Ft) áron. A szélvédő belső, ultravékony rétege készül Gorilla Glass üvegből, amelyhez egy másfélszer (+52%) olyan vastag, hagyományos szélvédőüvegből készült külső réteg társul. A Gorilla Glass szélvédő a gyártó szerint akár háromszor ellenállóbb a repedésekkel, törésekkel és egyéb sérülésekkel szemben.

Törhetetlen szélvédőt kap a Jeep Wrangler 2
Törhetetlen szélvédőt kap a Jeep Wrangler 3

Törhetetlen szélvédőt kap a Jeep Wrangler

Törhetetlen szélvédőt kap a Jeep Wrangler 6
Törhetetlen szélvédőt kap a Jeep Wrangler 7
Fotó megosztása:

A Gorilla Glass szélvédő európai forgalmazásáról egyelőre nincs információ, de a Jeep márka globális terjeszkedése miatt feltételezzük, hogy előbb vagy utóbb itt is elérhető lesz a termék, amennyiben megfelel a vonatkozó előírásoknak.