Parkoló autót borították az oldalára a tolvajok Debrecenben, hogy kilopják belőle a katalizátort – számolt be a hírről szombat esti adásában a Tények.

Egyik rokona jelezte az autó tulajdonosának a különös jelenséget, majd kiderült, hogy ugyanannak a lakótelepnek a parkolójában egy másik autó esetében is hasonlóképpen jártak el – valószínűsíthetőleg azért választották ezt a módszert, hogy ne kelljen bemászni az autó alá.

A Tények riportjában megszólaló szerelő szerint azonban nem könnyű az oldalára borítani egy autót, legalább ötemberes feladat, ugyanennyi ember kellett annak visszaborításához. A tolvajok akciója miatt 100 ezer forintos kár keletkezett az Opel Corsában.

Ahogyan arról a napokban a Vezess is írt, az autó felborítása nélkül sem egy bonyolult folyamat a katalizátorlopás: egy három fős társaság két perc alatt megoldja a feladatot. A katalizátorokat nemesfémtartalmuk teszi kívánatos zsákmánnyá: jellemzően palládiumot, ródiumot és platinát tartalmaznak – az előbbi kettő anyag piaci értéke az aranyét is meghaladja.