Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását az alábbi (csak illusztrációként szolgáló) képek alatt találod meg. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2020. 35. hét

Hanyag szerelők miatt vagyunk veszélyben 1

Mercedes-Benz AMG C-osztály / AMG GLS / AMG GT
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2018.04.-2019.11.
Az ESP vezérlőszoftvere nem felel meg az előírásoknak, ezért elképzelhető, hogy nem alkalmazkodik a beépített fékekhez. Ilyenkor az ESP nem képes megfelelően reagálni, ha meghibásodik a vákuumszivattyú vagy ha a hátsó tengely elveszíti a tapadását. A tévesen reagáló menetstabilizáló rendszer balesetveszélyt idézhet elő.

Hanyag szerelők miatt vagyunk veszélyben 2

Renault Mégane / Scenic / Talisman
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2018.09.-2019.06.
Az üzemanyag-vezeték esetleges sérülése miatt üzemanyag ömölhet az aszfaltra, balesetveszélyt teremtve. Ha pedig a kiömlő üzemanyag a kipufogórendszerrel érintkezik, az tűzveszélyt eredményez.

Hanyag szerelők miatt vagyunk veszélyben 3

Peugeot 208
Citroën C3
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.08.-2020.03.
Az első tengelyen rosszul állították be a kerékösszetartást, ami ronthatja a vezethetőséget, az pedig fokozott balesetveszélyt teremthet.

Hanyag szerelők miatt vagyunk veszélyben 4

Honda CBR1000 STL/SPL
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2020.06-07.
Az olajteknő csavarjait nem megfelelően húzták meg, ezért azok lelazulhatnak. A kiömlő olaj hatására megcsúszhat a motorkerékpár hátsó kereke.

Hanyag szerelők miatt vagyunk veszélyben 5

Triumph Street Scrambler / Street Twin
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2018.08.-2020.07.
Egy rosszul elvezetett kábelköteg a váz egyik csavarjához dörzsölődve megsérülhet, aminek a hatására leállhat a motor, balesetveszélyt idézve elő.