Az OMSZ nem sokkal 13 óra előtt azt írta a Facebook-oldalán, hogy mivel a Kab-hegyen 120 km/h-s széllökés volt, megdől az erre a napra vonatkozó maximális széllökés rekordja.

Az eddigi legerősebbet 2005-ben Balatonöszödön mérték, 114,8 km/h volt. Az előrejelzések szerint a hidegfront kora délutánra a középső országrészt, estére a keleti országrészt is eléri.

Az Útinform szerint a Kisalföld nagy részén, valamint Pápa és Tatabánya térségében viharos erejű szél fúj. Sárvár környékén, Komárom és Kisbér tájékán, az M1-es és az M7-es autópálya teljes szakaszán, illetve Pest megyében erős széllökések zavarhatják a közlekedőket, de szinte az ország egész területén élénk a légmozgás.

Az erős, viharos elejű szél sok helyen fákat dönt ki, ágakat tör le, melyek az úttestre potyognak, így fokozott figyelmet kérnek a járművezetőktől. Kérik a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék.

Az utánfutók az erős széllökések hatására nagyon “beszitálhatnak”, ami balesethez vezethet. A viharos szél miatt korlátozták a sebességet az M7-es autópályán a Kőröshegyi völgyhídon, így a híd teljes szakaszán most csak 60-nal szabad haladni.