Az Index történetének főszereplője Gábor, aki még tavaly nyáron ment el az I. kerületbe párjáért, Éváért, hogy hazavigye autóval. Éva egy idegi alapú mozgásszervi betegségben szenved, így néha jól van, máskor viszont nem tud mozogni, ezért kapott egy mozgássérült parkolási engedélyt.

Aznap Éva elment, a rendőrségi papírok szerint azért, hogy egy masszőrt fölkeressen, és megbeszélték Gáborral, hogy utána a Roham utca és a Pauler utca sarkán találkoznak. Gábor meg is érkezett a megbeszélt időpontban, kitette a szélvédőhöz a rokkantkártyát, és hívta volna párját, amikor civil ruhás rendőrök léptek oda hozzá, és érdeklődtek, hogy milyen alapon parkol a rokkantkártyával.

Gábor kezdte elmondani, hogy mi a helyzet: a párjáé a kártya, érte jött, felhívja telefonon, és mindjárt itt lesz. A rendőrök viszont erősködtek, hogy Gábor jogtalanul használja a kártyát, mert azzal csak akkor parkolhatna, ha a kártyatulajdonos is ott van a kocsi közvetlen közelében.

Gábort végül rabosították, miközben Éva – párja zaklatott hívása miatt is – rosszul lett egy közeli parkban, és mentővel kellett kórházba vinni. Gábornak a rendőrségen sem engedték meg, hogy felhívja a kórházat, és megtudja, mi van az élettársával. Ehelyett kihallgatták közokirat-hamisítás gyanújával, és csak hét óra elteltével engedték ki a fogdából.

Az ilyen esetekben a rendőrség arra hivatkozva jár el, hogy ha nincs jelen a kártyatulajdonos, akkor a kártyát használó a saját céljaira használja a mozgássérülteknek szánt parkolóhelyet, vagy a kártyával saját hasznára kerüli el a fizetést a parkolásért. Gábor ellen nyomozás indult, ám a rendőrség az ő esetében végül augusztus végén megszüntette az eljárást, mondván, nem volt bizonyítható a bűncselekmény elkövetése.

A lap beszámolója szerint Gábornak viszont ez nem volt elég, ő ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy ő nem is követett el semmilyen bűncselekményt, teljesen rendeltetésszerűen használta a kártyát, hiszen a kártyatulajdonosért ment, aki, ha nincs az egész rendőri mizéria, nem köt ki a sürgősségin. Így panaszt tett a döntés miatt az ügyészségen, amely neki adott igazat, vagyis kimondta, hogy Gábor ellen nem bizonyíték hiányában, hanem bűncselekmény hiányában kellett megszüntetni az eljárást.

Az ügyészség megfogalmazása szerint Gábor nem követett el semmit, ami a mozgáskorlátozott parkolási kártya használatáról szóló jogszabály tiltana, a törvénnyel ellentétes jogosulatlan használat sem történt.

Mint cikkében az Index rámutat: mindez azért lehet fontos a hasonló ügyeknél a jövőben, mert a rendőrségi gyakorlat, ahogy a fenti eset is mutatja, az, hogy ha nincs a közvetlen, látható közelben az igazolvány tulajdonosa, akkor már intézkednek. Az ügyészség döntésének értelmében viszont rendeltetés- és jogszerű használatnak minősül, ha valaki leparkol, hogy fölvegye a mozgássérült, kártyatulajdonos hozzátartozóját, aki nincs fizikailag jelen, de a közelben van.

Az ügynek itt még nincs teljesen vége, Gábor ugyanis kártérítést követel a rendőrségtől, és pert indított. Azt mondja, akár Strasbourgig is hajlandó elmenni – ha pedig nyer, a pénzt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének ajánlja fel.