Az önjáró, környezetükkel kommunikálni képes autók hajnalán egyre kevesebb területen igényelnek emberi beavatkozást a járművek. A Volkswagen fejlesztése most az elektromos autók akkumulátorának feltöltését is teljes egészében a gépekre bízná.

Amikor egy autó megérkezik a mélygarázsba, közli akkumulátorának töltöttségi állapotát az épület vezérlésével, és szükség esetén beindul a töltési procedúra.

Futkározó robotok töltik fel az autókat 1

Miután az autóra csatlakoztatott egy mobil töltőállomást, a robot új feladat után néz

Egy kamerák, lézeres érzékelők és ultrahangos szonárok segítségével közlekedő robot odahúz egy akkumulátor-csomagot az autóhoz, kinyitja annak töltőaljzat-fedelét, csatlakoztatja a töltőkábelt, majd beindítja a töltési folyamatot. Az akkupakkot otthagyja az autó mellett, és visszamegy a bázisra egy következő csomagért, amivel egy másik autót feltölthet. Ha a rendszer arról értesül, hogy véget ért egy töltési folyamat, az érintett akkucsomagot leválasztja az autóról és visszaviszi a helyére, hogy ott feltöltse azt.

A mozgatható akkucsomagok a Volkswagen kísérleti rendszerében egyenként 25 kWh kapacitásúak, a maximális töltési teljesítmény 50 kW, de természetesen más konfigurációval is megvalósítható a technológia.