Mesterséges intelligencia alapú felügyelő technológia kidolgozásán munkálkodik a Bosch. A rendszer átvenné az autó irányítását, ha úgy észleli, a vezető figyelmetlen vagy elbóbiskolt.

Az autonóm járművek kamerákkal és egyéb szenzorokkal figyelik környezetüket, a Bosch szerint azonban ez kevés: az autó utasait is felügyelni kell – főleg a vezetőt. A cég mesterséges intelligenciát alkalmazó, új rendszere – amelynek fejlesztésében magyar mérnökcsoportok is részt vettek – felismerheti, ha a vezető nem figyel oda a forgalomra, és átveheti tőle a vezetést.

Magyar mérnökök fejlesztése mentheti meg tízezrek életét 1

Ha a sofőr három másodpercig bóbiskol vagy az okostelefonját nézegeti, a jármű 50 km/órás sebességnél 42 métert tesz meg felügyelet nélkül.

Az akár már 2022-től gyártásba kerülő technológia a Bosch számításai szerint 2018-ra 140 ezer súlyos sérüléssel járó és 25 ezer halálos balesetet akadályozhat meg.

A rendszer vezérlését valós vezetési helyzeteket mutató filmek felhasználásával tanítják az álmosság felismerésére. A szemhéjak helyzetéről és a pislogás sebességéről készült felvételek alapján megtanulja, hogy valójában mennyire fáradt a sofőr.

Magyar mérnökök fejlesztése mentheti meg tízezrek életét 2

A rendszer nem továbbítja a hatóságoknak a szabálytalan viselkedést, csupán megteszi a szükséges óvintézkedéseket