Az encsi rendőrkapitányság járőrei október 17-én közúti ellenőrzést tartottak, Alsóvadászon is megállítottak egy autóst. Az intézkedés során a járőrök megállapították, hogy a 65 éves selyebi férfi nem rendelkezik vezetői és érvényes forgalmi engedéllyel, a gépjármű műszaki érvényessége lejárt, illetve kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása sem volt, továbbá a férfi kisfiát gyermekbiztonsági rendszer nélkül szállította.

A gépjármű további műszaki hiányosságokat mutatott: az első tengelyen lévő gumiabroncsok mérete nem egyezett, azok profilmélysége kopottabb volt a jogszabályban meghatározott értéknél, a bal oldali első tompított világítása nem üzemelt, a bal oldali visszapillantó tükör törött volt, ráadásul a járművön nem volt kipufogó rendszer.

A járőrök a sofőrt előállították az encsi rendőrkapitányságra, ahol a hatóság – még aznap meghozott – első fokú határozatában a szabálysértőt két hónapra eltiltotta a járművezetéstől, és pénzbírsággal sújtotta.

A rendőrök ez követően a 65 éves férfit büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, mivel a korábban vele szemben lefolytatott szabálysértési eljárásban kiszabott pénzbüntetést határidőig nem fizette meg, így az elzárásra változott.