Akár 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot és megnövelt teljesítményt kínál az új generációs Mirai hidrogén üzemanyagcellás technológiája: azt gondolhatnánk, ez a Toyota legfontosabb üzenete azzal a koncepciójárművel kapcsolatban, amelyet hivatalosan majd október 24-én lepleznek le.

A Supra stílusjegyeivel domborít a legtisztább üzemű Toyota 1

A Mirai sokkal nagyobb és tágasabb lesz: az autó 4975 mm (+85 mm) hosszú, 1885 mm (+70 mm) széles és 1470 mm (-65 mm) magas, tengelytávja 2920 mm (+140 mm).

Ám mégsem: a fejlesztés elsődleges célja az volt, hogy olyan autót építsenek, amit egyszerűen jó vezetni, és mellékesen környezetbarát. Ahogy Tanaka Josikazu főmérnök fogalmazott: „Gondolják azt az ügyfelek: ’Azért vettem Mirait, mert erre vágytam. Az, hogy üzemanyagcellás, mellékes körülmény.’

Noha ma még a világ egyetlen pontján sem tekinthetjük mellékesnek azt a tényt, hogy egy autó hidrogénnel üzemel, hiszen az üzemanyag-ellátó infrastruktúra meglehetősen hézagos, de nagyra értékelendő a Toyota igyekezete. Különösen az, hogy az érzelmi alapú megközelítés keretében nem csak a hatótávolságot növelték meg 30 százalékkal (jobb hatásfokú üzemanyagcella és nagyobb H2-tartályok beépítésével), hanem a lineárisabb gázreakciók és áthangolt kormányzás révén a vezethetőséget is élvezetesebbé tették. A formavilágról nem is beszélve: határozottan elegáns, bár nagyon japán az autó, a hátsó kerékdob vonalvezetése pedig mintha egyenesen a Suprától érkezett volna.

A Supra stílusjegyeivel domborít a legtisztább üzemű Toyota 2

Új fejlesztés a többrétegű Force Blue fényezés

Az eddig elsőkerék-hajtású, ám új kivitelében már a prémium hátsókerék-hajtású TNGA platformra (azaz a Lexus felső kategóriás típusaival közös padlólemezre) épülő, következő szériás Mirai valamikor 2020 végén kerül forgalomba Japánban, Észak-Amerikában és Európában. A jobb stabilitást eredményező platform mellett az utasteret is teljesen átdolgozták: a 12,3 colos széles képernyőből kettőt is beépítettek a vezető elé, a kezelőfelület hamisítatlan futurisztikus Toyota-stílusban készült el, a hátsó üléssoron pedig immár nem kettő, hanem három utas fér el.

A Supra stílusjegyeivel domborít a legtisztább üzemű Toyota 3

Igényes és teljesen szériaszerű a műszerfal