Papír és vászon alapú csomagolóanyagokkal helyettesítik a műanyagokat az indiai Toyota Kirloskar Motor autó-, illetve motorgyártó üzemeiben. Ez csak egy azon átfogó kezdeményezések közül, amelyekkel a cég igyekszik hozzájárulni a Toyota maga elé kitűzött megtisztulási céljaihoz – 2050-re teljes szénsemlegességet és minimális vízfelhasználást szeretne elérni a vállalat, egy sor további környezeti és társadalmi vállalás mellett.

A Toyota Kirloskar 2018 júniusában indította útjára a programot, és mostanra 45 százalékkal tudták csökkenteni a vállalat műanyag lábnyomát. Emellett az alkatrészüzletágban is folyamatban van a műanyag csomagolóanyagok kiváltása, 2020 januárjától pedig a beszállítók körében is útnak indítják a műanyag-mentesítési programot.

Műanyag hulladék nélkül gyárt a Toyota 1

A Világbank adatai szerint aggasztó mértékben nő az emberi társadalom hulladéktermelése: jelenleg évente 2,01 milliárd tonna szemetet állítunk elő, 2050-re azonban ez az érték eléri a 3,4 milliárd tonnát. Ráadásul ennek csaknem egynegyede (23%) ebben a térségben, a kelet-ázsiai és csendes-óceáni régióban keletkezik majd, miközben Dél-Ázsia megkétszerezi a maga hulladéktermelését.

Az indiai gyárban egyébként a gyártási folyamat során keletkező hulladéknak jelenleg nem kevesebb mint 96 százalékát hasznosítják újra. A gyárban évente keletkező, mintegy hatmillió tonna bioiszap kétharmadát egyszerű trágyagiliszták segítségével alakítják át szabadon felhasználható trágyává: ennek köszönhetően évente 18 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátásával terheli a környezetet az üzem működése.