A főváros egész területén folyamatos problémát jelent a megfelelő mennyiségű parkolóhely biztosítása. További gond, hogy sok üzemképtelen járművet tárolnak közterületen, ezzel is csökkentve a szabad várakozóhelyek számát.

Az ilyen járművek felderítését folyamatosan végzik Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének munkatársai, céljuk, hogy az utcákat megtisztítsák a roncs gépjárművektől, és több száz parkolóhelyet szabadítsanak fel az autósok számára.

A szabálytalanul parkolók közül azok számíthatnak elsősorban a gépjárművük elszállítására, akik a közlekedés biztonságát, a forgalom zavartalanságát veszélyeztetik. Ilyen veszélyeztetésnek számít például az útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított öt méter távolságon belül, és a gyalogátkelőhely előtt, vagy azon való várakozás.

Elszállításra kerülhetnek továbbá a járda teljes szélességét elfoglaló gépjárművek, valamint egy jelzőlámpát, vagy stoptáblát kitakaró kisteherautók is. Az üzemképtelen és a balesetveszélyes helyzetet előidéző gépjárműveken kívül elszállításra kerülnek továbbá a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozó gépjárművek is.

Az elszállított járműveket minden esetben a közterület-felügyelet saját, őrzött Pók utcai telephelyére szállítják. Az elszállítás és a tárolás költségei az elszállított autó tulajdonosát terhelik, aki a költségek kiegyenlítése után válthatja ki gépjárművét. Az elszállítási és tárolási díjakon felül az eljáró közterület-felügyelő az elkövetett jogsértésért pénzbírságot is kiszabhat, vagy eljárást kezdeményezhet.