Az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén jelenleg is dolgozik a rendőrség, nyilatkozta az InfoRádiónak a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, Halmosi Zsolt. A VÉDA-rendszert felkészítették arra, hogy a fix telepítésű eszközök, illetve a fix és mobil berendezések között átlagsebességet mérjen.

“A kollégáim most dolgoznak annak a rendszernek a kialakításán, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy – ha a jogszabályi feltételek meglesznek -, alkalmazható lehessen ez a módszer” – mondta Halmosi Zsolt.

Ezzel a mérési metódussal kiküszöbölhető, hogy az autósok kizárólag a traffipax környékén tartják be a sebességkorlátot.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő hozzátette, hogy az átlagsebességmérés egy relatíve hosszabb, 3-5 kilométeres útszakaszon ellenőrzi a jármű gyorsaságát, a mérés kezdetétől a mérés végéig megtett út és idő arányából számolja ki az átlagsebességet.

A telepítésnek azonban megvannak a korlátai is

Két mérőpont között zárt rendszernek kell lennie, nem lehet parkoló vagy kereszteződés benne. Külföldön is főként hidakon és alagutakban használják.