300 új Suzuki Vitara típusú gépjárművet állított hadrendbe a Magyar Honvédség. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében beszerzett autókat csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatás szerint az autókat 1990-es évek végén hadrendbe állított, esetenként csaknem félmillió kilométert futott Opel, Volkswagen és Skoda típusú személygépjárműveket váltják a honvédség közúti flottájában.

Kitértek arra is: kiemelt szempont, hogy a fejlesztések és a gyártás hazai bázison történjen. Ezen Suzuki gépjárművek gyártása Esztergomban történik, “ezáltal támogatja a magyar gazdaság és a széles hazai beszállítói kör erősödését” – mutattak rá.

Suzukiba ülnek a magyar katonák 1
Suzukiba ülnek a magyar katonák 2

Suzukiba ülnek a magyar katonák

Suzukiba ülnek a magyar katonák

Suzukiba ülnek a magyar katonák 6
Suzukiba ülnek a magyar katonák 7
Suzukiba ülnek a magyar katonák 8
Fotó megosztása:

Március végén 250, szintén Suzuki Vitarát szerzett be a honvédség, így összesen 550 új járművel váltják le a régi flottát. A szabadidő-autókat 120 lóerős, 1,6 litere benzinmotor mozgatja, elsőkerék-hajtásúak. Természetesen van bennük blokkológátló, elektronikus menetstabilizátor, de automata klíma, ülésfűtés és tempomat is.

A járművek a Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, azokat a honvédség valamennyi alakulatánál használják. A Vitara 2017-ben a legnépszerűbb modell volt Magyarországon, több mint 8000 darab fogyott belőle.
Videó az átadásról: