Egyetlen évvel azután, hogy megkezdte működését, bemutatta teljesen új fejlesztésű elektromos járművét a VW-csoport kötelékébe tartozó ride sharing (iránytaxi) szolgáltató, a Moia. Jelenleg Németországban tevékenykednek, de már jövőre elkezdik a globális terjeszkedést. Céljuk: 2025-re egymillióval csökkenteni az európai és észak-amerikai nagyvárosok személygépkocsi-állományát.

A cég eddig 20 darab VW T6-os busszal végezte tevékenységét, ám most bemutatták azt a vadonatúj fejlesztésű, elektromos járművet, amely 12 hónap múlva szolgálatba áll Hamburgban.

A Moia szolgáltatásának igénybe vételéhez csupán egy okostelefonos applikáció kell. A szoftver megmutatja, mely autók állnak rendelkezésre a közelben, és mennyibe fog kerülni az utazás. Ha tetszik, amit látunk, lefoglaljuk az utazást.

Az autók útvonalát egy saját fejlesztésű szoftver optimalizálja, így minél olcsóbban és gyorsabban, a lehető legkevesebb kitérővel vehetők fel az utasok, és vihetők el úti céljukhoz. A szolgáltatást a vezetőt kiszolgáló alkalmazás, valamint egy komplett flottakezelő applikáció teszi teljessé.

Elektromos iránytaxit fejlesztett a Volkswagen 2

A Moia most bemutatott, hatüléses elektromos busza rengeteg helyet, olvasólámpával és USB töltőporttal felszerelt üléseket, gyors wifit kínál. Az ajtónyitás automatikus, a nyílás méretét és formáját optimalizálták. Az ajtó mellett raktér várja a kézipoggyászokat.

Az autót a Volkswagen haszonjármű-divíziója, valamint a Volkswagen Osnabrück tervezte, fejlesztette és gyártotta, mindössze 10 hónap alatt. Egy feltöltéssel 300 kilométert tud megtenni, 80 százalékra fél óra alatt feltölthető.

Elektromos iránytaxit fejlesztett a Volkswagen 3