Szeptemberben rekordszintet ért el a dízelautókra adott árengedmény Németországban – írja a Duisburg-Essen Egyetem CAR autóipari kutató intézetének havi rendes jelentése.

A dokumentum szerint ennek fő oka, hogy nő a valószínűsége a dízelek kitiltásának a nyugat-európai nagyvárosok belső részeiből. Emellett már szinte mindegyik autógyár kínál valamilyen “roncsprémiumot” a koros dízelautók kivonására a forgalomból, új autó vásárlása esetén.

Az egyetem kimutatása szerint azzal, hogy a Jaguar Land Rover és a Kia is felzárkózott a “környezetvédelmi prémiumot” kínáló autógyárak sorába, a számuk 25-re emelkedett, ami már a piac 95 százalékát fedi le. Az átlagos árengedmény 16,1 százalékot tett ki szeptemberben.

Ferdinand Dudenhöffer, a CAR igazgatója arra figyelmeztet tanulmányában, hogy a vásárlók hozzászoktatása az árengedményekhez tartós károkat okozhat az autóiparnak. „A dízelbotrány tartós nyomot hagyhat maga után az autógyárak alacsonyabb haszonkulcsa formájában.”

A kutatóintézet igazgatója ugyanakkor azt is az autógyárak szemére vetette, hogy nem dobtak még piacra a legszigorúbb emissziós követelményeket teljesítő “Euro 6d” normának megfelelő dízelmodellekből, amelyek teljes mértékben el tudnák oszlatni a vásárlók dízelmotorokkal szemben kialakult aggályait. Ehelyett inkább az Euro 6 normának megfelelő dízeljárműveikre kínálnak egyre nagyobb engedményeket.

(Forrás: MTI)