Eredetileg hétfőn szerették volna bejelenteni, ám végül mára hívták össze azt az igazgatósági gyűlést, amely a részvényesek döntése alapján kimondhatja, hogy a Renault 72,5 százalékra növeli tulajdonrészét a Ladákat gyártó AvtoVAZ autógyárban.

A Renault a részvényesekkel együtt 85 milliárd rubeles (1,2 milliárd euró, kb. 375 milliárd forint) feltőkésítést kezdeményezett a gondokkal küzdő vállalatban, ám jó eséllyel egymagának kell előteremtenie az összeget, amivel csaknem megkétszerezné tulajdonrészét a vállalatban, írja az Automotive News.

A francia autógyártó elemzők szerint a teljes bukás elől menekül előrefelé: a két vállalat közösen eltöltött nyolc éve alatt mindössze kétszer sikerült nyereséget termelnie az AvtoVAZ-nak, a nagy orosz gazdasági talpra állás elmaradt (ahogyan egyébként eddig a Brazíliába vetett bizalom is megalapozatlannak bizonyult.)

lada_vesta_31

Az orosz új autó piac 2012 óta folyamatosan zsugorodik, jelenleg az akkori hárommilliós csúcs 50 százalékán áll, idén további 12 százalékos veszteségre lehet számítani, és jövőre is legfeljebb a stabilizálódásban reménykedhetnek az oroszországi forgalmazók. Eközben ugyanakkor a Lada szeptemberben növelni tudta eladásait, ami leginkább annak köszönhető, hogy az előző igazgató, Bo Andersson kemény kézzel fogta vissza a kiadásokat – leginkább ezért menesztették őt idén.

Az idei feltőkésítésben mintegy 350 millió eurós közvetlen beruházásra lehet számítani, továbbá a Renault átvállalja az AvtoVAZ egymilliárd euróhoz közelítő adósságállományát. Ezt 2017-ben fogják új részvényekre cserélni.