A Lada jövőjét pillanatnyilag két, megvásárolható modell testesíti meg: a Vesta szedán és az XRay városi crossover (valójában emelt hasú ferdehátú) tartja életben a reményt, hogy az oroszok egyszer képesek lesznek túllépni a fantáziátlan jelenen.

Pontosan egy hét múlva azonban egy újabb reménysugár villan fel Togliatti egén: az XCode tanulmány a legnépszerűbb szegmensben, a szabadidőjárművek piacán erősíti a márkát.

Az XCode egyértelműen a fent említett modellek vérvonalát folytatja, oldalfalának X-et formázó lemezhajtogatása nyilvánvalóan nem csak stíllus-azonosság: az autó a várakozások szerint ugyanarra a műszaki alapra épül majd, mint a 4,4 méteres Vesta, vagy a nála arasznyival rövidebb XRay. Csakhogy vérbeli SUV-nak ígérkezik, egyedi stíluselemekkel, magas építéssel, de – a rejtett hátsó kilincs és a tetőspoiler alapján – határozottan sportos hangvétellel.

Egyelőre nincsenek érdemi információink az idén 50 éves Lada újdonságáról; az augusztus 25-én induló Moszkvai Autószalonon minden kiderül majd.