A megállóhelyen várakozó buszok kikerülését, megelőzését általában külön szabályozzák a világ közlekedési szabályzatai, Észak-Amerikában azonban mindennél szigorúbb tilalmak vonatkoznak az iskolabuszok előzésére: amennyiben egy iskolabusz piros lámpáit villogtatva áll az út szélén, a forgalomnak mindkét irányból (!) meg kell állnia a busz magasságában, mert számítani lehet arra, hogy a járműről leugráló gyerekek figyelmetlenül átszaladnak az úttesten. Ezt a szabályt a busz vezetője, kísérője vagy egy forgalomirányító rendőr felfüggesztheti, ám ennek hiányában érvényesnek kell tekinteni.

Egy rendőrségi teherautó vezetője valahol New Yorkban a jelek szerint úgy gondolta, a kék villogó erősebb, mint a piros: miután megkülönböztető jelzését használva megfordult a záróvonalon keresztül, néhány száz méterrel odébb, ugyanazon az előzést tiltó jelzésen át, lassítás nélkül előzte meg az út szélén gyermekeket felvevő buszt.

A jelenetet felvette, majd az interneten közzétette egy felháborodott autós. A videó a jelek szerint eljutott a rendőrséghez is, mert a május végén történt incidenssel kapcsolatban közleményt adott ki a testület: a gépjárművezetőt, aki egyébként forgalomszabályozó bójákat és terelőtáblákat szállított autóján, elmarasztalták – nevét viszont nem hozták nyilvánosságra.