Tévedésből felcserélték az Auchan csepeli töltőállomásán a tartályokat, így benzin helyett gázolajat, dízel helyett pedig benzint töltöttek a tárolókba múlt héten pénteken ( július 22-én). Ezt követően pedig ki is szolgáltak a nem megfelelő üzemanyaggal autósokat – tudta meg az RTL Klub.

Az áruházlánc elismerte a dolgot, közlésük szerint emberi hiba történt, az egyik beszállító munkatársa hibázott, amikor véletlenül rossz tartályba töltötték a benzint és a gázolajat az áruházlánc kútján. Nagyjából egy óra után észlelték a problémát, amikor a kutat lezárták. Háromnegyed 11 és háromnegyed 12 között lehetett nem megfelelő üzemanyagot tankolni.

Az áruházlánc a számlák és klubkártyák alapján azonosította az érintett autósokat, akikből nagyjából két tucat van. Az Auchan vállalta az érintett autókban – a rossz üzemanyag miatt – keletkezett károk megtérítését.

Elsősorban a dízelmotorokat veszélyezteti a félretankolás, ahol a nagynyomású rendszerek nehezen viselik a benzin miatt megnőtt nagyobb terhelést és a kenés hiányát, amit ott az üzemanyag végez. A régi dízelmotoroknál az adagoló mehet tönkre, az újaknál a szivattyú és a befecskendezés elemei. Utóbbiak több százezer forintos tételt is jelenthetnek. A károsodás mértéke függ attól, milyen keverési aránnyal kerül benzin a tankba és mennyi ideig üzemelt a nem megfelelő üzemanyaggal a motor.

Egy egyszerűbb benzines motor akár meg is úszhatja a dízelkalandot. El kell távolítani belőle a gázolajat és teletankolni újra.

Fordított esetben, azaz amikor benzin kerül egy dízelbe, akkor sem minden esetben végzetes a hiba, főként ha  azonnal észleli a sofőr a hibát. Még rövid időre sem szabad beindítani. Ilyenkor a tisztítás mellett egy üzemanyagszűrő-cserével megúszható talán. Érdemes ilyenkor azonnal szerelőhöz fordulni, mert ha sok benzin került egy dízelautóba, akkor az egy komolyabb művelet, hogy megóvják a motort. Nemcsak el kell távolítani a rossz üzemanyagot, de ki kell tisztítani az üzemanyag-ellátó rendszert és ellenőrizni a működését.

Normál esetben – amikor megfelelő üzemanyag van a tartályokban   – gázolajat viszonylag nehezen lehet benzines autóba tankolni, mert a dízel töltőpisztoly csöve vastagabb, mint a benzinesek betöltőnyílása. Ugyanakkor a dízelautók tartályának csövébe könnyedén tehetjük a benzines töltőpisztolyt, ezért is fordul elő gyakran, hogy rossz üzemanyag kerül az autókba.

Régebben egy-egy tank gázolajhoz tudatosan is tankoltak benzint, mert állítólag így nem dermedt meg nagy hidegben az üzemanyag.