A nem megfelelő közvilágítás halálos kockázat – állítja a világítási rendszerek üzemeltetésével és fejlesztésével foglalkozó GREP Zrt. A KSH 2014-es adatai alapján közel 16 ezer közúti baleset történt, amelynek közel negyede következett be az éjszakai órákban.

Az éjszakai baleseteknél arányát tekintve duplája a halálos ütközések száma, míg a súlyos sérüléses balesetek 11 százalékkal magasabbak, mint nappal. „Nem véletlen, hogy a nemzetközi felmérésekben a városlakók a legfontosabb 3-5 elvárásuk közé sorolták a megfelelő közvilágítást azon a listán, amelyen a lakóhelyükkel szemben támasztott legfontosabb elvárásokat rangsorolták” – írja a közlemény.

A közlekedési balesetek 23 százaléka sötétedés után történt 2014-ben, amelyek 66 százaléka olyan útszakaszokon volt, ahol kiépített közvilágítás működik. Vizsgálati eredmények szerint a megfelelően kiépített és működtetett közvilágítás akár felére is csökkenthetné a halálos és súlyos áldozatok számát, részben a balesetek számának mérséklésén keresztül.