A riasztó baleseti statisztikák ellenlépéseként a francia kormány ál-sebességmérők nagyszámú telepítését kezdte meg, de a jelenlegi aktív kamerarendszert is bővíteni kívánja – számol be a rendőrség balesetmegelőzési oldala.

Mint írják nagyszabású közlekedésbiztonsági program során februártól nem kevesebb mint 10 000 db „ál” sebességmérő kamerát helyez el ország-szerte, a legveszélyesebbnek tartott útszakaszok és közlekedési csomópontok környezetében

A valódi traffipaxokra a megtévesztésig hasonlító álkamerák kihelyezése annak a kormányzati csomagnak a része, amellyel szeretnék csökkenteni a közlekedési balesetben elhunytak számát, miután, az elmúlt két évben nőtt az áldozatok száma Franciaországban. Nem csak ál traffipaxok jelennek meg az utak mellett, de a tervek szerint elkövetkezendő három évben további 500 db-al kívánják növelni az aktív sebességmérő kamerák számát.

Jelenleg Franciaországban 4200 sebességmérő kamera működik. Nem Franciaország lesz az első, amely nem valódi eszközzel lép fel a gyorshajtók ellen, Spanyolországban és Ausztriában is, vetettek már be két vagy háromdimenziós Sebességmérő illusztrációt. ”Áltrafi” kihelyezésére már hazánkban is akadt példa, olyan táblák készültek, amelyek egy rendőrt ábrázol, aki egy állványra helyezett lézeres sebességmérő készülék mögött állva igyekszik a megengedett sebességhatár alatti haladásra ösztönözni az arra közlekedő járművezetőket.