A végzetes nap hajnalán fél három után kezdtek záporozni a telefonhívások az észak-walesi autópálya-rendőrséghez: egy kopót láttak rohangálni a sztrádán. Két rendőr – mindketten maguk is kutyatulajdonosok – a helyszínre sietett, hogy megpróbálja befogni vagy leterelni az útról a kutyát.

Miután barátkozási kísérleteik nem vezettek eredményre, úgy döntöttek, a közvetlen és súlyos balesetveszély elhárítása a legfontosabb, ezért elgázolták az ebet. Az állatvédők azonnal pellengérre állították a rendőröket, főnökeik pedig, látva a közvélemény felháborodását, önként belső vizsgálatot indítottak az ügyben.

A februári események után indított nyomozás a napokban ért véget. A két rendőrt felmentették minden felelősség alól: a vizsgálat kimondta, hogy a rendőrök az észszerűség határát meghaladó személyes kockázatot vállaltak, hogy vértelenül oldják meg a helyzetet, ám végül az egyetlen fennmaradó opció mellett döntöttek.

A walesi rendőrség üdvözölte a munkatársaikat felmentő döntést, ám lépéseket tettek annak érdekében, hogy a jövőben el lehessen kerülni a hasonló helyzeteket: indítványozták, hogy a járőrkocsikat sintér-felszereléssel: befogóbotokkal, hálókkal szereljék fel.

rendőrség állat megöl

A fenti ábrán (forrás: BBC Wales) az látható, hogy 2013 óta hány állatot ölt meg a walesi rendőrség. A történetünkben szereplő kutya is rajta van a listán (fent, középen), ő az egyetlen, akit nem lőfegyverrel öltek meg. Az állatok többségét azért kellett lelőni, mert korábban elgázolták őket, és szenvedtek, de olyan is előfordult, hogy egy megvadult ebet kellett megölni, mert emberekre támadt. Ugyanez történt egy bikával és két tehénnel.